Radní Prahy 3 vyjádřili solidaritu s běloruskou opozicí vyvěšením symbolické vlajky.

Tímto aktem Praha 3 připomenula šest měsíců od podvodných voleb, ve kterých Alexandr Lukašenko obhájil prezidentský úřad s 80 % hlasů. Téměř celý svět označil běloruské volby za zmanipulované a do ulic vyšly statisíce lidí požadujících změnu.

 Nyní, po šesti měsících vytrvalých protestů a tisících zatčených demonstrantů, se však situace nelepší. Proto jsme přišli s podnětem, aby společně s celou řadou obcí a institucí i Praha 3 opětovně vyjádřila svou podporu demokratickým silám v Bělorusku, vysvětluje místostarosta Prahy 3, Štěpán Štrébl.

Po srpnových prezidentských volbách se Alexandr Lukašenko znovu nechal vyhlásit vítězem hlasování. Běloruskem zmítají protesty proti jeho autoritářskému režimu. Výsledky prezidentských voleb odmítla uznat i Evropská unie. Opozice je prohlásila za zfalšované a požaduje Lukašenkovu demisi a vyhlášení nových voleb.

Instituce po celém světě vyvěsily ve znamení solidarity běloruskou historickou vlajku. Bělorusko ji nyní oficiálně nepoužívá a stala se tak symbolem opozice.

„Není možné, abychom k dění v Bělorusku zůstali neteční. Považuji za svou morální povinnost podpořit právo na demokratické volby, svobodu slova a důstojný život“, uzavírá Jiří Ptáček, starosta Prahy 3.