Průzkum: 66 procent rodičů neřeší pitný režim svých dětí.

Voda a vhodné nápoje hrají klíčovou roli ve zdravém vývoji dětí, dostatečný pitný režim pomáhá udržovat tělesnou teplotu, zabraňuje dehydrataci a podporuje správnou funkci těla. Jenže podle průzkumu agentury SANEP pro Sdružení sportovních svazů ČR 66 % rodičů pitný režim svých dětí neřeší. „Učení se správnému pitnému režimu je důležitou součástí výchovy ke zdravému životnímu stylu. Rodiče by měli vést své děti k tomu, aby se ho naučily samostatně sledovat a vědomě ho dodržovat. Jinak hrozí, že budou konzumovat energetické nápoje, na které varovně upozorňuje Světová zdravotnická organizace,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda SSS ČR.

Rodiče nepřispívají ke zdravým životním návykům svých dětí v rámci pitného režimu.

Takové jsou výsledky nového průzkumu, do kterého se zapojilo více než 5 tisíc respondentů. Pouze 22 % rodičů se aktivně zabývá správným doplňováním tekutin u svých dětí, pravidelně ale jen 8,5 % z nich. Přitom děti by měly pít dostatek tekutin průběžně po celý den, množství nápoje se liší v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti i úrovni fyzické aktivity. Univerzálně nejlepší je čistá neperlivá voda, ale vhodné jsou i další nízkokalorické nápoje bez přidaného cukru.

Hrozí nebezpečí vyšší konzumace energetických nápojů

Pitný režim je při sportovních výkonech důležitou součástí. S rostoucí náročností výkonů se zvyšuje potřeba konzumace speciálních sportovních nápojů, které pomáhají udržovat správnou rovnováhu elektrolytů v těle a také podporují rychlejší regeneraci po sportovních aktivitách,“ dodal Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR. „Děti by také neměly pít větší množství nápojů obsahujících kofein, energetické nápoje a nebo colu. Ty totiž mohou vést k nadměrné stimulaci nervového systému a způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako je nespavost, úzkost a podrážděnost apod.“

Situace na základních a středních školách je však jiná, tekuté „nakopávače“ jsou běžnou součástí pitného režimu. Přitom mnohé výzkumy z posledních desetiletí zjistily, že účinky energetických nápojů mají vliv na zdraví dětí – vysoký obsah kofeinu v těchto nápojích může vést k poškození zdraví.

Děti mohou trpět nespavostí, podrážděností, bolestí hlavy, energetické nápoje ve vyšším množství mají vliv na kognitivní funkce, emoční stabilitu a vše vede k možnostem vzniku závislosti,“ varoval Zdeněk Ertl.

Titulní ilustrační foto