Prskavec, Fišerová jsou v reprezentaci kanoistů i kajakářů, Hilgertová je po dvou letech zpět   

Čtvrtý závod Českého poháru Skupiny ČEZ ve vodním slalomu rozhodl o složení A týmu, který bude v letošní předolympijské sezoně hájit české barvy na mezinárodních akcích. Jiří Prskavec v Troji navázal na své včerejší vítězství na singlu dalším triumfem a ovládl celkovou nominaci, v týmu jej doplní Václav Chaloupka a Lukáš Rohan. Do seniorské reprezentace se po dvou letech vrací kajakářka Amálie Hilgertová, setrvání v áčku vybojovala Antonie Galušková.

Ostře sledovaný byl v závěrečném nominačním závodě v Troji zejména souboj kanoistů, kde po včerejšku bojovali o tři místa čtyři borci.

Dramatické nedělní finále, a stejně tak celou nominaci nakonec ovládl Jiří Prskavec.

Upřímně, mně to pořád přijde jako velká haluz,“ kroutil nevěřícně hlavou kajakář, a nově také reprezentant v kategorii C1.

Ale už teď vím, že se na závody moc těším a mám velkou radost z toho, co se mi dneska povedlo. Líp se mi dnes jel rozhodně singl, tam jsem ještě mohl, zatímco na kajaku jsem to tlačil od těch dvou třetin do cíle. Cílová rovinka už brutálně bolela, byl to vlastně pocit, který jsem dlouho nezažil, protože fyzicky s tím většinou nemám problém. A teď, když jsou ty dvě jízdy těsně za sebou, tak to bolí hodně a člověk to tahá z posledních zbytků sil. O to větší radost mám,“ zhodnotil olympijský šampion. Druhé místo v dnešním závodě vybojoval Lukáš Rohan, který o pouhé dvě setiny porazil Václava Chaloupku – tato dvojice si svými výsledky ve čtvrtém závodě zajistila reprezentační dres.

„Mrzí mě, že jsem to dneska nepotvrdil nějakou dobrou jízdou, něco tomu chybělo. Na druhou stranu, i když jsem v žádném nominačním závodě nepředvedl tu úplně top jízdu, jsem v reprezentaci, a to je samozřejmě dobré. Ale přiznám se, že spokojený sám se sebou úplně nejsem,“ přiznal stříbrný olympijský medailista z Tokia. „Co udělal Jířa za rok a půl na singlu, to je něco neskutečného, a moc se těším, až spolu budeme jezdit na mezinárodních závodech. Ale chci ho porážet,“ dodal Rohan s úsměvem.

Přestože po prvním, druhém i třetím nominačním závodě vedl, neměl Václav Chaloupka svou reprezentační příslušnost před čtvrtým závodem jistou.

Ty myšlenky byly strašné. Je hrozné, jak ta hlava vymýšlí různé scénáře, musel jsem to pořád odhánět a snažit se naladit na pozitivní vlnu. Ale když jsem sednul na vodu, uvědomil jsem si, že tohle je to, co dělám, co mě baví a stačí to jenom předvést,“ přiznal. „Mrzí mě trestné doteky během celé nominace, na tom musím do mezinárodní části sezony zapracovat. Ale hlavně jsem dneska rád, že jsem to ustál. A Jířa? Ten je neuvěřitelný, klobouk dolů. Pro českou singlkanoi je dobře, že tam je, protože náš sport zase posouvá dál a přináší nové pojetí, z toho si nejen my s Lukášem můžeme něco vzít,“ zhodnotil svého nového reprezentačního kolegu mistr světa z roku 2021.

Jiří Prskavec následně přidal vítězství také na kajaku

Na stupních vítězů ho dnes doplnil druhý Vavřinec Hradilek a třetí Jakub Krejčí. V celkovém nominačním pořadí bral Hradilek nakonec těsné čtvrté místo.

Všechny jízdy za celou nominaci byly dobré a vepředu, bohužel ta jedna osudová v prvním závodě…Tam jsem to ve válci zanechal, a to vlastně nakonec rozhodlo. Je to škoda. Ale opravdu to Kubovi ze srdce přeju, je to mladý kluk, dává tomu všechno, už tři roky je velmi rychlý a teď dotáhl fyzičku do závěru tratě a hlavně psychiku, to je to nejdůležitější,“ chválil nováčka v reprezentaci stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek.

Napínavý byl také boj v kategorii kajakářek, kde měla po včerejšku jistotu reprezentačního dresu pouze Tereza Fišerová. Díky vítězství v dnešním závodě se po dvou letech do seniorské reprezentace vrací Amálie Hilgertová.

Pořád tomu trošku nevěřím. Byl to pro mě takový trochu vzdálený pocit, ale zároveň jsem věděla, že na to rozhodně mám a do poslední chvíle jsem doufala, že to zvládnu. Když jsem včera skončila pátá, tak jsem si myslela, že už jsem mimo hru, ale pak jsem se dozvěděla, že ještě ne a že to mám ve svých rukou. To mě hodně uklidnilo a šla jsem do toho tak, že už nemám co ztratit. Myslím, že mi ta včerejší prohra pomohla a jsem ráda, že se mi to dneska podařilo,“ radovala se mistryně Evropy z roku 2019.

Své místo v reprezentaci obhájila Antonie Galušková, úřadující mistryně Evropy do 23 let.

Mezi kanoistkami si dnes pro vítězství dopádlovala Gabriela Satková, druhé místo obsadila její starší sestra Martina a třetí příčku vybojovala Jana Matulková.

 

Foto: Iva Roháčková