Projekt Kořeny osobností se rozšířil o nejlepší české paralympioniky a deaflympioničku Součástí tohoto unikátního projektu se stala také další zahraniční osobnost – francouzský herec Pierre Richard

Projekt Kořeny osobností  od 5. října nově připomíná současným i budoucím návštěvníkům Botanické zahrady hl. m. Prahy také vynikající sportovní výsledky českých paralympioniků a deaflympioniků.

Jiří Ježek, Kateřina Šromová a Tereza Kmochová se v tento den zařadili po bok dalších významných českých i zahraničních osobností,  jež v uplynulých devíti letech spojili své jméno se vzácnými rostlinnými exempláři ve sbírkách trojské botanické zahrady. V unikátním projektu tak doplnili další významné sportovce např. Věru Čáslavskou, Emila a Danu Zátopkovi, Martina Doktora, Štěpánku Hilgertovou, Pavla Nedvěda, Petra Čecha nebo Jana Železného. V pátek 21. září poctila Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou další zahraniční osobnost spjatá s Českou republikou – francouzský filmový herec Pierre Richard. V rámci projektu Kořeny osobností vysadil na vinici sv. Kláry vinnou révu, která zde bude zdobit viniční domek ze 17. století.

Herec a vášnivý vinař Pierre Richard na vinici sv. Kláry v trojské Botanické zahradě vysadil dne 21. září vinnou révu moštové odrůdy Saphira. Filmy Pierra Richarda bavily několik generací Čechů, přičemž právě v bývalém Československu se těšily té největší oblibě. Dva filmy, kde ztvárnil hlavní roli, se natáčely v České republice. Jak sám říká, miluje Prahu
a velmi rád se sem vrací.

Od roku 1986 se Pierre Richard věnuje také pěstování vína, přičemž jeho vinařství Château Bel Évêque na jihu Francie pravidelně získává prestižní ocenění doma i v zahraničí. Víno z vinice sv. Klára, zejména zdejší červené víno odrůdy Rulanské modré, bylo pro pana Pierra Richarda příjemným překvapením.

„Jsme hrdí na to, že mezi osobnosti projektu Kořeny osobností můžeme zařadit legendu francouzského, ale i světového filmu, pana Pierra Richarda, který svým hereckým uměním bavil celé generace českých diváků. Vzhledem k jeho další životní vášni – pěstování vína – bylo pro nás jasnou volbou vyhradit Pierru Richardovi místo právě na vinici sv. Kláry,“
říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Réva středně rané odolné odrůdy Saphira se bude pnout po barokním viničním domku, v němž sídlí vinotéka sv. Klára. Každý, kdo vinotéku navštíví ji tak bude moci obdivovat. Vinice sv. Kláry má ideální polohu na prosluněném jižním svahu v blízkosti Vltavy, tudíž lze předpokládat, že i tato neobvyklá réva zde bude skvěle prospívat.

České hvězdy z letních i zimních paralympiád a deaflimpiád v projektu Kořeny osobností

„Čeští paralympionici a deflympionici jsou vzorem lidské houževnatosti, odhodlanostia vydrvalosti. Zaslouží obrovský obdiv pro svou vnitřní sílu a schopnost zdolávat i ty nejtěžší překážky. Už jen z toho důvodu si zaslouží čestné místo v našem projektu Kořeny osobností,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.