Připomínkování významné změny územního plánu Nákladového nádraží Žižkov je tu!

Odstartovala druhá vlna připomínkování důležité změny územního plánu Z 2600 k oblasti Nákladového nádraží Žižkov. Praha 3 zve občany hlavního města, aby se s chystanou budoucností Nákladového nádraží blíže seznámili a svůj názor aktivně vyjádřili na Zastupitelstvu MČ Prahy 3 nebo jej zaslali přímo Magistrátu hl. města Prahy.

„Proces změn územního plánu je dost komplikovaný. Zjednodušeně řečeno, mají teď lidé prakticky poslední možnost, jak budoucnost tohoto zásadního území ovlivnit,“ vysvětluje Matěj Michalk Žaloudek, předseda výboru pro územní rozvoj Prahy 3. Občané se mohou s návrhem seznámit online ve středu 10. 2. 2021 od 19 hodin, kdy proběhne prezentace podkladové studie v CAMPu (Centru architektury a městského plánování). Zúčastní se jí zástupci Magistrátu hl. města Prahy (MHMP), Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) a Městské části Prahy 3 (MČP3). Společně představí aktuální podobu podkladové studie, budoucnost památkově chráněné budovy nákladového nádraží a harmonogram změny územního plánu a dalších kroků. Následovat bude diskuze.

Praha 3 bude projednávat změny územního plánu Z 2600 k oblasti Nákladového nádraží Žižkov na zasedání Zastupitelstva MČP3 a zve občany, aby se zde k němu vyjádřili. To se koná v úterý 16. 2. 2021 od 15 hodin s pevným bodem interpelace občanů od 17 hodin. Současně proběhne v úterý 16. 2. 2021, od 10 hodin online veřejné projednání upraveného návrhu změny ÚP Z 2600 na Magistrátu HMP. Od toho data běží lhůta 7 dní, během které mohou občané k ÚP Z 2600 zasílat námitky a připomínky na adresu MHMP.

Radnice připomínkovala návrh změny územního plánu již v prvním kole minulý rok. „Zdaleka ne všechny naše připomínky byly zapracovány. I proto se na únorovém zastupitelstvu budeme bavit znovu především o zárukách. Záleží nám na tom, aby se Žižkov nezahltil auty, aby vzniklo dost veřejné zeleně i dostatek zařízení školských, zdravotnických a sociálních služeb.“ upřesňuje Žaloudek.

„Věřím, že změna územního plánu na Nákladovém nádraží bude schválena do konce roku 2021 ke spokojenosti obyvatel Prahy 3 a investorů a v dohledné době začne zásadní přeměna budovy a rozsáhlého území nádraží na plnohodnotnou čtvrť Prahy 3. Během posledních dvou let dohoda radnice Prahy 3 a vedení hl. města Prahy zásadním způsobem odblokovala dlouho neřešený problém Prahy,“ uzavírá místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska.