Při stavbě velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a Rokytově vznikne nová manipulační trať pro trolejbusy

V návaznosti na budování velkého městského okruhu v oblasti Tomkova náměstí a Rokytovy ulice vznikne nová manipulační trať pro trolejbusy. Bude měřit 2,3 kilometru a ulehčí vozidlům na linkách číslo 25 a 26 vjezd do vozovny Slatina během stavebních prací.

„Na ulicích Jedovnické a Bělohorské postavíme novou manipulační trať pro trolejbusy. Povede od křižovatky Jedovnické a Novolíšeňské po křižovatku Bělohorské a Olomoucké. Celkem bude měřit 2 270 metrů,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Účelem této stavby je zajištění dostupnosti vozovny Slatina pro trolejbusy linek číslo 25 a 26 v době výstavby silnice I/42 VMO Tomkovo náměstí a silnice I/42 VMO Rokytova. Manipulační trasa bude sloužit dočasně.

„Vzhledem ke zmíněným stavbám bude nutné v dotčené oblasti, především pak na okružních linkách na ulici Bubeníčkově, zajistit lidem pohodlnou dopravu. Nová manipulační trať zajistí její plynulost a nová měnírna zabrání případným poruchám a výpadkům sítě. Navíc se nám podařilo stavbu manipulační tratě zkoordinovat s Jihomoravským krajem, který plánuje opravit chodníky a vozovky na Bělohorské a v příštím roce i na Jedovnické,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Na ulicích Bělohorské a Jedovnické stávající sloupy veřejného osvětlení nahradí sloupy kombinované, určené pro veřejné osvětlení i pro zavěšení trakčního vedení; osazeno bude 111 nových sloupů.

„Stavba by měla začít v třetím čtvrtletí letošního roku a dokončení je plánováno na květen 2021. Náklady na samotnou stavbu trakčního vedení a napájení budou 33 milionů korun bez DPH a vybudování veřejného osvětlení vyjde na 18 milionů korun bez DPH,“ dodal radní pro oblast investic David Grund.

titulní ilustrační foto