Přesunutá zastávka Chrást u Plzně obec zlepší komfort cestování

Přesunutá zastávka Chrást u Plzně obec zlepší komfort cestování
Výstup a nástup cestujících na zastávce Chrást u Plzně obec se od 15. prosince zlepší. Umožnilo to její přesunutí z oblouku o malém poloměru do přímé koleje, díky tomu zde bylo možné vybudovat zvýšené nástupiště v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí. Slavnostní otevření přesunuté zastávky v obci ležící nedaleko západočeské metropole dnes uspořádala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Předmětem stavby bylo přesunutí zastávky Chrást u Plzně obec přibližně o 150 metrů. To umožnilo vybudovat nástupiště s normovou výškou nástupní hrany 550 milimetrů nad kolejí. Součástí projektu bylo také zřízení čekárenského přístřešku, bezbariérového přístupu, osvětlení nástupiště a přístupových prostorů, vybudování orientačního systému a zajištění odvodu srážkových vod. Obec Chrást pak u nově umístěné zastávky na vlastní náklady vyprojektovala a vybudovala parkoviště.

Stavbaři dále odstranili nástupiště na původním místě, kromě demolice bývalého strážního domku provedli rekonstrukci železničního svršku a směrovou a výškovou úpravu koleje.

Práce probíhaly od letošního července, jejich zhotovitelem byla společnost Subterra. Celkové investiční náklady dosáhly téměř 11 milionů korun.
Stavba navazovala na kolejové úpravy v nedaleké stanici Chrást u Plzně, které byly součástí modernizace trati Rokycany – Plzeň. Přesun zastávky byl navíc v souladu i s předpokládaným způsobem provozu na trati Ejpovice – Radnice.