Přes 200 zájezdových dopravců se v neděli sjede na protestní jízdu za podporu diskriminované nepravidelné autobusové dopravy

 Více než 220 zájezdových autobusových autobusů přijede v neděli 20. prosince do Prahy protestovat proti nedostatečné státní podpoře v době, kdy již od jara nemají téměř žádné zakázky a jsou neustále přehlíženým sektorem. Na rozdíl od restaurací či hotelů pro ně totiž vláda nechystá žádnou další pomoc, a to i přes skutečnost, že dopravci očekávají první zakázky nejdříve v půlce roku 2021. V neděli tak padne rekord v počtu nejvíce autobusů na jednom místě, byť o takové prvenství asi dopravci nestáli.

 

Účast na akci pořádanou iniciativou Za autobusy již potvrdilo více než 200 dopravců. Část z nich ovšem nepřijede svým vlastním autobusem – čtvrtina z již potvrzených účastníků má totiž všechny vozy již zadeponované. Od začátku pandemie totiž přišli o téměř všechny příjmy a nemají dostatek peněz na to, aby vozy z depozitu uvedli znovu do provozu a udělali jejich řádný servis a tím zajistili bezpečný provoz.

 

Tisíce autobusů v garážích

Zatímco přes 220 autobusů se sjede na parkoviště v pražských Letňanech, odkud vyrazí na protestní jízdu k Letišti Václava Havla, další tisíce jsou zavřené v garážích. Někteří dopravci mají registrační značky v depozitu, protože neměli za podzim žádné zakázky, jiní museli dokonce propustit všechny zaměstnance včetně řidičů.

„Už na jaře přišlo podle našeho průzkumu 64 procent dopravců o všechny jízdy, další pětina pak nejméně o devadesát procent jízd. Doufali jsme, že na podzim se s návratem dětí do škol situace zlepší, jenže přišla druhá vlna a my opět nemáme pro koho jezdit – ke konci listopadu se dopravci dostali na 3 % jízd oproti dlouhodobému průměru, v prosinci to vypadá na čistou nulu – nejsou vánoční večírky, výlety na hory, prostě nic,“ vysvětluje situaci Jiří Vlasák, zakladatel iniciativy Za autobusy.

 

Další měsíce bez zakázek

V říjnu sice vláda schválila návrh iniciativy Za autobusy na takzvané „sedačkovné“, tedy finanční kompenzaci za každé místo v autobusech, které nebylo během pandemie využité. Tyto peníze však stačily živnostníkům jen k zaplacení dluhů za první vlnu, často ani na to. Autobusy přitom i nadále stojí a ztrácejí hodnotu, dluhy za leasing narůstají a zakázky nepřicházejí.

„Vláda plánuje další podporu pro restaurace a hotely, protože mají i nadále nižší obraty než obvykle. Jenže pro zájezdovou autobusovou dopravu, která má za poslední tři čtvrtě roku obrat prakticky nulový, nechystají žádnou podporu. Většinu zájezdových autobusů přitom provozují malí živnostníci, kteří nemají úspory na další půlrok bez příjmů. Z aktuální situace přitom jasně vidíme, že naši klienti si neobjednávají jízdy na jaro, přitom už touto dobou běžně plánují minimálně jarní prázdniny,“ upozorňuje Vlasák.

 

Největší setkání zájezdových autobusů

Nedělní „sjezd“ tak bude největším setkáním českých zájezdových autobusů na jednom místě v historii – a to paradoxně navzdory tomu, že tisíce odstavených autobusů nebude moci přijet.

 

Zástupci iniciativy již vyzvali ministra Havlíčka, ať v neděli dorazí a vyslechne si příběhy jednotlivých dopravců a vyslechne si názory zástupců iniciativy, ten však pozvání odmítl.

 

„Pokud vláda rychle nezmění názor, k většímu shromáždění autobusů už také nikdy nedojde. Bez státní pomoci brzy v České republice žádná zájezdová doprava nebude. Doufáme, že si vláda uvědomí, že na zájezdové autobusové dopravě je závislá celá řada organizací. Vozíme děti na školy v přírodě, seniory na zájezdy, sportovce na turnaje nebo zdravotně postižené na výlety. Pokud politici nebudou brát naše upozornění vážně, nic z toho již nebude možné. Provozujeme veřejně prospěšnou službu, která si zasluhuje státní podporu. Pokud ji nezískáme, nebudeme moci pokračovat,“ uzavírá Vlasák.

 

Základní informace o sjezdu zájezdových dopravců

 

Protestní setkání zájezdových dopravců, které pořádá iniciativa Za autobusy, začíná v neděli 20. prosince v 12:15 na parkovišti PVA EXPO Praha Letňany. Od 12:15 bude přístup umožněn médiím. Od 12:30 budou mít zástupci tisku zhruba hodinu pro uskutečnění rozhovorů s jednotlivými dopravci. Na protestní jízdu autobusy vyrazí v 15:00.

 

O bezpečnost akce se bude starat pořadatelská služba, aby protest proběhl v souladu s hygienickými normami.