Předsedkyně AV ČR odhalí novou sochu DNA v Brně. Přednášet zde bude i slavný vědec Jiří Bártek

Předsedkyně Akademie věd ČR profesorka Eva Zažímalová odhalí ve středu 13. února 2019 na Biofyzikálním ústavu AV ČR novou sochu DNA, která symbolizuje výzkum tohoto brněnského pracoviště.

Studiu molekuly DNA se věnují tamější vědci již od založení ústavu v 50. letech 20. století. Kovová socha je přes 3 metry vysoká a jejím prostřednictvím se každý návštěvník může seznámit s principem párování bází v DNA, které svítí různými barvami. Jsou zde zakódovány aminokyseliny alanin, valin, cystein a arginin. 

U příležitosti odhalení sochy DNA bude přednášet v nově zrekonstruované aule ústavu jeden z nejvýznamnějších českých vědců v oboru biologických a lékařských věd Jiří Bártek, který se zabývá mechanismem dělení národových buněk. Jeho tým objevil přirozené bariéry, které brání změně normálních buněk ve zhoubné a tento poznatek ovlivnil diagnostiku a léčbu rakoviny.

Působí jako vedoucí laboratoře Dánské společnosti pro výzkum rakoviny v Kodani a mluví se o něm jako o českém adeptovi na Nobelovu cenu v oblasti biologie a lékařství. V roce 2010 získal prestižní Cenu Neuron za přínos světové vědě v oboru medicína.

Přednáška začíná v 10.15.