Praha stále hledá vánoční strom – dominanta adventní metropole se zatím mezi tipy neobjevila

Praha stále hledá chloubu letošních největších Vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Organizátor trhů, společnost Taiko vyhlásil už podeváté soutěž Hledá se strom. Od začátku prázdnin přišlo celkem čtrnáct tipů na stromy, žádný ale zatím nesplňuje podmínky pro umístění v centru metropole. Svoje tipy na jehličnany mohou zájemci zasílat do 30. srpna 2019. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu.
„My děkujeme za všechny tipy, které dorazily, většina z nich ale nemá potřebnou výšku, nebo se jedná o nevhodný strom. Jehličnan, který můžeme na Staroměstském náměstí postavit je Smrk ztepilý a měl by mít alespoň výšku 22 metrů,“ upřesňuje Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko a dodává: „Letos se nám navíc lidé mohou přihlásit i se stromy, které nejsou bezprostředně u silnice, jsme totiž schopní si pro něj zajet speciálním pásovým jeřábem, jako tomu bylo v minulém roce,“ dodává.
Ten, kdo vítězný strom nabídne nebo dá na něj tip, získá podle pravidel soutěže deset tisíc korun.

Tip na vánoční strom může dát každý

Jehličnatý strom – Smrk ztepilý, který postaví organizátoři na Staroměstském náměstí po dobu adventu, se může nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí (parky, zahrady, veřejná prostranství apod.), takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích.
Vánoční smrk 2018 pocházel z obce Rynoltice v Libereckém kraji. Na soukromém pozemku rostl 55 let a dosáhl výšky 22 metrů. Jeho majitel se rozhodl ho odstranit kvůli jeho výšce, protože stál nedaleko domu.
Kritéria pro výběr stromu jsou od letoška jednodušší!

Kdo může dát svůj tip?

Tip na vhodný strom může poskytnout každý a nemusí být ani majitelem stromu. Stačí vědět, o zajímavém smrku a upozornit na něj. Všechny stromy, které během předchozích osmi let zdobily Staroměstské náměstí, bylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet.

Jaký strom může zažít slávu na Staroměstském náměstí?
Ideálním stromem je smrk ztepilý. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Následně bude upravený na bezpečnou výšku 22 metrů.

Může růst kdekoli?
Růst může kdekoli v České republice. Po zkušenostech z minulého roku navíc není nutné, aby byl přímo u silnice. „Loni jsme si ověřili, že díky technice jsme schopní bez problémů dopravit také strom, který není v bezprostřední blízkosti komunikace. S použitím pásového jeřábu jsme dostali bezpečně strom na tahač s návěsem,“ říká Petr Hozák. Naložený strom má po zajištění větví šířku zhruba čtyři až pět metrů.

Musí být strom zdravý?

Ano – stoprocentně! Strom nejprve projde dendrologickým průzkumem odborníků, kteří určí, zda je pro umístění na Staroměstském náměstí vhodný. Společnost Taiko spolupracuje s dendrology z Mendelovy univerzity v Brně, kteří vždy prověří, zda je strom v pořádku.

Tipy na vánoční strom je možné posílat do 30. srpna 2019!

Během září 2019 organizátoři vyberou vhodného kandidáta. Začátkem října pak vyhlásí výsledky soutěže. Strom se slavnostně rozsvítí na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 30. listopadu 2019.

Více informací o trzích a podmínkách soutěže najdete na http://www.trhypraha.cz/vanocni-strom/.

Kontakt pro bližší informace:

Hana Tietze tisková mluvčí společnosti Taiko, a.s. – organizátora trhů Mobil: 602 168 014 E-mail: press@taiko.cz