Praha pronajme Dům pážat Muzeu paměti XX. století

Rada hl. m. Prahy schválila pronajmutí domu stojícího na adrese Kanovnická 69/3 na Hradčanech, tzv. Domu pážat, ústavu Muzeum paměti XX. století. Měla by zde vzniknout paměťová instituce věnující se totalitním režimům. Nájemní smlouva je uzavřena na dobu neurčitou a nájemné činí 128 000 korun za měsíc.

 

„Mým dlouhodobým cílem je smysluplně využívat a pronajímat objekty ve vlastnictví hlavního města Prahy. Zejména ty s historickou hodnotou a v klíčových pražských lokalitách. Mám obrovskou radost, že Dům pážat bude sloužit právě účelům sídla Muzea paměti XX. století. Jde o to, že objekt byl dlouhá léta prázdný a nevyužívaný, případné záměry k možnému komerčnímu využití se ne vždy setkávaly s úspěchem. Z pohledu majetkového i funkčního hlediska pro město se jedná o optimální variantu nové funkce této budovy. Pevně věřím, že se z Domu pážat stane místo, které přinese oživení lokalitě a prázdný dům se stane domem obydleným správným nájemcem,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

 

Cílem muzea je zachování historické paměti v souvislosti se vznikem, existencí a pádem totalitních režimů na území Československa, připomínat odpůrce a oběti totalitních režimů a přispět k pochopení modelů autoritativního vládnutí. Muzeum paměti XX. století chce stimulovat zájem o historii, přispívat k poznání a inspirovat a podněcovat k přemýšlení o české společnosti a o osudech jednotlivých občanů, především jejich konfrontaci s totalitními režimy. Chce ale také vnímat 20. století v kontextu „světlých i temných“ období české společnosti. Za našimi hranicemi se podobnými tématy zabývají například Muzeum Varšavského povstání ve Varšavě, Muzeum II. světové války v Gdaňsku, Dům teroru v Budapešti, Topografie teroru v Berlíně nebo Muzeum holocaustu ve Washingtonu či Jeruzalémě.

 

„Vznikem muzea tak Praha splácí svůj dluh obětem boje za spravedlnost.  V okolních metropolích tyto instituce běžně jsou, proto je ostudou, že muzeum připomínající hrůzy totalitních režimů u nás dodnes chybělo. Sídlo Muzea paměti XX. století v Domě pážat je dočasné, rádi bychom ho v budoucnosti přesunuli do zrekonstruovaných prostor Strahova,“ připomněla radní hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová.

 

Prostor domu pážat lze podle vedení Prahy v relativně krátké době a s nízkými náklady připravit pro základní expoziční, archivní a osvětovou činnost muzea. S variantou umístění Muzea paměti XX. století do prostor Strahovského stadionu nelze vzhledem k jeho současnému technickému stavu v nejbližších letech počítat.