Praha 7 získala přístup do dříve přísně utajovaného vnitrobloku

Zápisem do katastru nemovitostí Praha 7 po sedmnácti letech získala přístup k objektu bývalého přísně utajovaného sledovacího oddělení STB ve vnitrobloku v ul. Veverkova 10. Se spoluvlastníky domu se podařilo dohodnout zřízení věcného břemene s právem průchodu a průjezdu a zároveň také vedení inženýrských sítí. Městská část tak má opět možnost plnohodnotně nakládat se svým majetkem v hodnotě několika desítek milionů. Otevírá se tím varianta zřídit zde školu nebo školku.  

„Jednalo se o jeden z dlouhodobě nevyřešených reliktů minulosti. Městská část v roce 2002 prodala dům ve Veverkově ulici bytovému družstvu a ztratila tím přístup k dříve přísně utajovanému dvoupodlažnímu objektu, kde sídlilo jedno ze sledovacích oddělení STB. S družstvem, a poté SVJ, se dlouho nedařilo dohodnout na zřízení služebností umožňujících řádnou správu a užívání tohoto objektu. Museli jsme tak v roce 2015 začít věc řešit právní cestou a celá záležitost skončila u soudu,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš.

Praze 7 se podařilo se současným SVJ dohodnout na smírném řešení zřízením služebnosti (věcného břemene) s právem průchodu, průjezdu a vedení inženýrských sítí za částku 850 tisíc Kč. V současné době má již městská část zápisem do katastru nemovitostí definitivně zajištěn přístup k objektu ve vnitrobloku a může začít pracovat na jeho budoucím využití.

„Jsem velmi rád, že se tento dlouholetý spor podařilo vyřešit dohodou. Pokud bychom se nyní nedomluvili, hrozilo by, že by se celá věc u soudů prodlužovala o další roky a budova by bez využití a zajištění údržby dál chátrala,“ doplnil Kamil Vavřinec Mareš.

„Je to výborná zpráva. Máme ověřovací studii, která počítá s tím, že by v objektu mohlo vzniknout školské zařízení. Podobný příběh zažíváme s mateřskou školou U Průhonu, která byla zpřístupněna po třinácti letech soudních tahanic, tedy se snad i v tomto případě konečně blýská na lepší časy. Majitelka domu, přes který je přístup zajištěn, respektovala nejnovější rozhodnutí správního řízení a odstranila poslední zděnou překážku, která nám bránila se ke školce dostat. Věřím, že již brzy budeme moci začít objekt využívat,“ řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Mateřská škola U Průhonu je zavřená od konce roku 2006. Praha 7 tehdy kvůli chybě úředníků z roku 1994 ztratila přístup do vnitrobloku, kde se školka nachází. MČ Praha 7 již jedná s možnými provozovateli školského zařízení o pronájmu tohoto objektu.