Praha 5 zapojila své občany do tvorby strategie rozvoje města pro další desetiletí. Lidé zde kladou důraz na životní prostředí nebo řešení cyklodopravy.

Městská část Praha 5 uspořádala mezi obyvateli anketu zaměřenou na spokojenost s životem v Praze 5. Do hlasování se během tří týdnů zapojilo bezmála 2 300 místních. Výsledky radnice vyhodnocuje a využije je jako jeden z analytických výstupů chystané Strategie rozvoje městské části na roky 2020 až 2030 a další.

„Naše městská část roste šíleným tempem. Přitom se do ní investuje, což je samozřejmě dobře, ale investice by měly hlavně naplňovat představy lidí, kteří zde žijí. Proto na radnici Prahy 5 vzniká strategie rozvoje, do níž se může zapojit každý. Tisíce názorů a nápadů místních jsou důkazem toho, že ptát se a otevírat radnici lidem má smysl. Všechny podněty postupně vyhodnocujeme.“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Ankety se nejčastěji zúčastňovali starousedlíci z oblasti Smíchova, Košíř a Barrandova, zapojili se ale i lidé z Motola, Hlubočep, Jinonic či Radlic. Více než desetina dotazovaných jsou pak obyvatelé nových rezidenčních projektů. Na škále od jedné do deseti dvě třetiny lidí hodnotí život v Praze 5 sedmi a více body, polovina respondentů považuje svoji životní úroveň za rostoucí.

„Pětka není jen Smíchov nebo Barrandov, je to velká a různorodá městská část. Potřeby místních se v každé lokalitě různí a v tom chceme mít přehled. Jedna věc je, co si na úřadě myslíme, druhá, co lidé opravdu potřebují. Proto jsme se ptali na spokojenost v klíčových oblastech ovlivňujících každodenní život nás všech – bezpečnost, doprava, volnočasové aktivity nebo školství. Pozitivním zjištěním je pro mě obecná spokojenost místních i to, že občané upřednostňují péči o životní prostředí. Naopak mě nepřekvapila naléhavost řešení parkování, kterému se v poslední době intenzivně věnujeme a hledáme vhodná místa pro stavbu parkovacích domů. V Košířích se pak jasně ukazuje, že se k této atraktivní lokalitě přistupovalo necitlivě a během překotné výstavby se zapomínalo na limity infrastruktury. To se musí změnit. “ komentuje výsledky v jednotlivých lokalitách starostka.

Dle výsledků ankety jsou obyvatelé spokojeni i se samotným fungováním radnice. Především kladně byly hodnoceny úřední hodiny, přehlednost ve všech prostorách radnice i profesionalita úředníků. Z ankety vyplynulo, že pro získání informací o úřadu a dění v Praze využívají občané nejvíce časopis Pětka a webové stránky. Výrazně méně pak sociální sítě. Bezmála čtvrtina respondentů vyslovila s kvalitou webových stránek nespokojenost. Radnice se proto zaměří na zpřehlednění struktury i obsahu radničních stránek. Slibuje i zlepšení komunikace s občany prostřednictvím sociálních sítích.

S ohledem na budoucí rozvoj městské části obyvatelé ve svých odpovědích nejvíce akcentovali životní prostředí, kvalitu a dostupnost parků a hřišť, zajištění bezpečnosti, dále řešení parkování, dopravní infrastruktury včetně té cyklistické.

„U většiny odpovědí ankety jsme si potvrdili, že potřeby obyvatel vnímáme správně. Bohužel, třeba v oblasti dopravy a správy komunikací nejsme zcela páni situace. Určitě ale budeme apelovat na firmy zřízené hlavním městem zodpovědné například za úklid veřejného prostoru, aby se situace zlepšila. Výsledky ankety nám ukazují cestu, kterou bychom se měli v následujících letech vydat, abychom se co nejvíce přiblížili představám našich občanů. Těm moc děkuji za to, že se na rozvoji naší městské části aktivně podílí.“ uzavírá starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.