Pomoc lidem v Jemenu míří i z Česka. Dobrovolníci shánějí peníze pro lidi stižené hladomorem.

Ostrava, 7. února 2019 – 14 milionů lidí v Jemenu čelí potravinové krizi. Pomoci se jim snaží nová nezisková organizace „Pomůžu, jak můžu“. Prostřednictvím transparentního účtu shromažďuje peníze, za které přímo v místě nakoupí potraviny a bude vařit jídlo pro celé rodiny.

Jak vše vzniklo ?

Na začátku byly čtyři kamarádky, z toho jedna, Sabina, s českou maminkou a jemenským tatínkem, která v jemenském Sanaa uprostřed hrůzy a hladu vychovává s manželem tři děti. Právě Sabina denně potkává lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, o rodiny, nemají se kam obrátit, ani co jíst. „Uvědomila jsme si, že když seženu nějaké peníze, dokážu dát lidem kolem sebe aspoň malou naději v podobě jistoty jednoho jídla denně. Probrala jsem tohle s děvčaty v Česku a vznikl projekt přímé pomoci lidí lidem, tak zvaně z misky do misky,“ popisuje Sabina Addailamy.

„Nedokážeme zachránit 22 milionů lidí, kteří jsou v ohrožení. Nechceme a ani nemůžeme suplovat velké organizace. Umíme ale společnými silami sehnat peníze na malou kuchyň, rýži, vodu, plyn a pomoci co nejvíce lidem v nejbližším okolí naší kamarádky. Máme zkušenosti s dobrovolnictvím, organizací všeho možného i neziskovým sektorem, tak jsme se rozhodly, že to vše využijeme. Projekt připravila Radka Chobotová, která Jemen zná ze svého působení tam pro OSN. My v Česku sháníme peníze a konkrétní pomoc na místě odvádí právě Sabina, znalá místního prostředí,“ vysvětluje předsedkyně spolku „Pomůžu, jak můžu“ Šárka Mokrá.

Smyslem „Pomůžu, jak můžu“ je mít co nejnižší náklady tak, aby maximum peněz od dárců šlo na pomoc konkrétním lidem a finance zbytečně neukrajovaly náklady na samotné fungování spolku. „Klíčovou postavou je právě Sabina, které budeme posílat všechny vybrané peníze. Ona na místě obstará potraviny, tak abychom zvládly doslova nakrmit co největší počet lidí“, upřesňuje za spolek Šárka Mokrá. Součástí plánu vybudování jednoduché kuchyně, kde se bude jídlo připravovat, je i pracovní příležitost pro místní ženy, které tak získají obživu pro svou rodinu.

Situace v Jemenu

„Situace v Jemenu není jednoduchá, o problémech této země se v poslední době ve veřejném prostoru mluví více, ale lidé, kteří umírají hlady, nemají čas čekat na politická rozhodnutí. Víme, že něco můžeme udělat a že stačí málo, abychom alespoň některým zmírnili utrpení. Navíc lidé kolem nás stále ukazují, že jim osud ostatních není lhostejný.  Stačí si uvědomit, jak moc pomáhají třeba při přírodních katastrofách všude po světě,“ uzavírá předsedkyně spolku Pomůžu jak můžu Šárka Mokrá.

 

Spolek zřídil dva transparentní účty: 

  • Pro dary v korunách má číslo 2701537846/2010.
  • Pokud někdo chce pomoci v eurech k dispozici je mu účet 2301537847/2010.

Podrobnosti lidé najdou na webových stránkách www.pomuzujakmuzu.cz.

Podle údajů OSN v Jemenu každých deset minut umírá malé dítě. Dva ze tří lidí trpí podvýživou. Pět tisíc lidí denně onemocní cholerou. Děsivou situaci nevyřeší malý spolek, ale společně můžeme pomoci alespoň lidem v nejbližším okolí našich přátel. Děkujeme, že i vy pomůžete, jak můžete.

 

Kontakt: Šárka Mokrá, 773 004 098, info@pomuzujakmuzu.cz