Po Hradci se vysází sedm stovek nových stromů

Každý rok jsou v Hradci Králové vysázeny stovky nových stromů. Jedná se o pravidelnou obměnu městské zeleně, v rámci které jsou nahrazeny dožilé, uschlé nebo napadené stromy novými. Letos už tato pravidelná podzimní výsadba začala koncem října, vysázeno má být po městě více než 700 nových stromů. Ačkoliv Hradec patří mezi města s pestrou druhovou skladbou zeleně, tak nejčastěji se zde vyskytují javory.

„V letošním roce se chystáme vysadit zhruba stejný počet stromů jako vloni. Začali jsme dnes a nové stromy už jsou například u Žižkových sadů nebo v Šimkových sadech. Samotná výsadba, kterou provádí Technické služby Hradec Králové, bude trvat asi několik týdnů a dá se říci, že nové stromy přibydou prakticky po celém městě,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová, do jejíž gesce spadají městské organizace. Pravděpodobně nejvýraznější obměnou ve městě bude ta v ulici Na Drahách, kde již byla zahájena kompletní výměna dvouřadého stromořadí. Proschlé jasany zde nově nahradí javor babyka.
Po městě jsou vysazovány zejména takové druhy listnatých stromů, které lépe snáší sucho. „Ačkoliv je druhová skladba městské zeleně relativně pestrá, tak mezi výsadbami rozhodně dominují javory. Ty se právě kromě ulice Na Drahách objeví i v Partyzánské nebo Zelené ulici. V Šimkových sadech musíme pak nahradit i smrky, které byly proschlé a napadené kůrovcem. Nahrazeny budou druhy, které kůrovec tolik nenapadá, jako je jedle, douglaska nebo borovice. Naopak o něco méně než v minulých letech jsou po městě vysazovány lípy, které potřebují dostatek prostoru a vláhy. Nejčastěji jsou tedy umísťovány do parků a nebo do rozhlehlých sídlišť,“ říká náměstek ředitele pro správu městské zeleně Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. Mezi další hradecké stromy, které budou vysázeny, patří například okrasné třešně a střemchy nebo třeba i sbírkové břestovce. „Právě třeba břestovec západní k Hradci neodmyslitelně patří a má zde historické kořeny. Třeba v Hradební ulici je k vidění unikátní stoleté stromořadí břestovce západního, které patří mezi nejstarší v republice,“ doplňuje Jeřábek.
Zdroj: Hradec Králové