Plzeňské léto již počtvré rozezní tóny ROMSKÉ HUDBY

Již počtvrté bude město Plzeň hostit festival Romské kultury ARA FEST. Čtvrteční odpoledne bude patřit vizuálnímu umění. Festival tradičně zahájí vernisáž open air výstavy z dílny romské putovní galerie Phundrado Vudar (Otevřené dveře), která nese název Detail (taky) dělá člověka. Pod vedením Jana Mihalička, renomovaného fotografa a člena respektovaného fotografického kolektivu 400ASA, ji tentokrát připravila debutující mladá fotografka Jitka Matiová. Těžiště festivalu se pak přesune na hudební pódia. Zatímco pátek bude věnován hudebním zážitkům komorního charakteru, sobotní zakončení proběhne jako každoročně ve velkém stylu na open air podiu v centru města.

V malebném zákoutí slepého ramena řeky Radbuzy, zvaném Mlýnská strouha, kde se v přilehlých kavárnách, nebo jen tak na trávě setkávají místní i návštěvníci Plzně, se v pátek 10. 7. od 15h odehraje komorní koncert mladých nadějí romské hudby Natálie a Davida Kuchárových. V příjemném vnitrobloku legendárního plzeňského Zach´s Pubu bude pak od 20h možné přijít si poslechnout energické taneční rytmy skupiny Feri&The Gypsies.
Největší hudební událost každého festivalového ročníku – a ten letošní nebude výjimkou – je sobotní open air koncert v prostoru U branky. Se svou kapelou zde vystoupí proslulý romský houslista Vojta Lavička, který je znám mimo jiné i svou ochotou k hudebním experimentům, a který již mnohokrát v Čechách i v zahraničí dokázal, že i tradiční romskou muzikou lze podmanivě okořenit moderní styly a žánry. Na netradiční pojetí romské hudby se můžeme těšit i u dalších interpretů letošního Ara Festu – představí se energií nabitá sestava Romano Zorba – Fusion, nebo milovníkům romské hudby dobře známý Milan Kroka se svým Live Bandem. Populární zpěváky na festivale zastoupí finalistka SuperStar 2020 Lucie Bikárová.

„Ara Fest je jediná romská kulturní událost, která se v Plzni odehrává. Proto se každoročně snažíme zde představit muzikanty z co nejrůznějších koutů současné romské hudební scény, aby si na své přišli pokud možno všichni.“ říká David Tišer z pořádající společnosti Ara Art a umělecký ředitel festivalu. „Letos nás možnost setkat se na festivale těší snad ještě více, než v uplynulých letech. V souvislosti s pandemií Koronaviru jsme několik našich tradičních akcí museli přesunout na jiné termíny, nebo je úplně zrušit a dlouho to vypadalo, že tento osud potká i Ara Fest. To, že je nakonec možné festival pořádat je vlastně takový malý zázrak a doufám, že o to více si ho všichni užijeme.“ dodává Tišer.