PENNY bojuje za lepší podmínky chovu kuřat

 PENNY představuje nové standardy pro chov a přepravu drůbeže, jejichž cílem je zlepšení životních podmínek a pohody zvířat stejně jako kvalitativní úrovně masných produktů. Na projektu spolupracuje PENNY s významnými tuzemskými dodavateli.

Před rokem PENNY představilo svůj dlouhodobý projekt ANIMAL WELFARE, jehož cílem je zlepšování životních podmínek a pohody zvířat. Za podpory Ministerstva zemědělství nastavilo PENNY vyšší standardy chovu skotu a prasat než požaduje legislativa. Nyní tuto aktivitu rozšiřuje i na chov a přepravu drůbeže.

 

„Na zlepšování podmínek chovu zvířat pracujeme dlouhodobě. Jakmile jsme v roce 2019 nastavili standardy pro chov skotu a prasat, začali jsme pracovat na standardech pro drůbež. Velkým tématem, které dnes rezonuje, jsou vejce z klecových chovů. I v této oblasti jsme dosáhli značného pokroku a budeme schopní skončit s úplným prodejem těchto vajec o rok dříve, než jsme se původně zavázali, tedy do konce roku 2023. Již nyní v rámci standardní nabídky nenabízíme žádná klecová vejce. Nyní děláme další krok a nastavujeme standardy ANIMAL WELFARE i pro chov a přepravu kuřat,“ říká Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality společnosti PENNY Market.

Nově musí chov kuřat splňovat přísnější standardy, především pokud jde o klima v halách samotných, kde je vyžadován nižší obsah čpavku, optimalizovaná vlhkost, dále je požadována nižší hustota osazení kuřat v hale, než stanoví zákon, a v neposlední řadě se jedná o zkrácení doby přepravy kuřat na porážku a lepší podmínky při jejich vyskladňování.

 

Základem fungování projektu „PENNY STANDARD ANIMAL WELFARE“ je spolupráce s vybranými dodavateli a zprostředkovaně i s jejich chovateli, kterým jsou stanoveny přísné požadavky na chov zvířat. Cílem je zajistit nejen dodržování správných postupů a dodržování stávajících legislativních požadavků, ale v některých případech jsou podmínky stanoveny nad rámec stávající legislativy, a to proto, aby zvířata měla zajištěny, kvalitnější životní podmínky. „Podmínky chovu kuřat jsou shrnuty v Příručce správné praxe chovu kuřat a jejich dodržování bude podléhat našemu internímu auditnímu systému, kdy my sami na své náklady budeme dbát na jejich dodržování. Například není dovolena zvýšená hustota osazení kuřaty od 39 kg na m2, ačkoliv ji předpisy umožňují. Dále je stanovena maximální doba přepravy kuřat na porážku na 6 hodin, tedy o 2 hodiny méně, než umožňují předpisy. Příjemnější podmínky chovu i méně stresující faktory při vyskladňování v důsledku zajistí i vyšší kvalitu našich produktů,“ shrnuje Petr Baudyš.

 

Mezi partnery tohoto projektu z řad dodavatelů PENNY Market jsou: DZ Klatovy, Rabbit, Vodňanské kuře. Již dříve se do projektu zapojili dodavatelé hovězího a vepřového masa: Maso uzeniny Polička, Skaličan a Uzeniny Příbram.

 

O tom, že konkrétní maso a masné polotovary na pultech prodejen PENNY pocházejí ze zvířat, u nichž byly naplněny podmínky a požadavky projektu „PENNY STANDARD ANIMAL WELFARE“, jsou spotřebitelé informováni na obalech výrobku logem se slovním vyjádřením „SPRÁVNÉ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY – ANIMAL WELFARE“. Produkty s tímto logem pocházejí výhradně od českých dodavatelů a jsou k dispozici exkluzivně v PENNY pod privátní značkou Dobré maso z Českých chovů.

 

 

LEGISLATIVNĚ NADSTANDARDNÍ POŽADAVKY PENNY STANDARD ANIMAL WELFARE

 

V rámci projektu PENNY STANDARD ANIMAL WELFARE společnost PENNY Market ve spolupráci se svými dodavateli masa a masných polotovarů (a zprostředkovaně i s jejich chovateli) nastavila požadavky na chov a přepravu kuřat, které jdou nad rámec aktuálně platných právních předpisů. Nejdůležitějšími legislativně nadstandardními požadavky pro oblast chovu kuřat jsou:

 

  • Snížení obsahu čpavku ve vzduchu hal s chovem kuřat
  • Optimalizace relativní vlhkosti v halách pro chov kuřat
  • Zkrácení doby přepravy kuřat na porážku
  • Vyloučení zvýšené hustoty osazení
  • Zlepšení pohody kuřat při vyskladňování na porážku