Patrick Melrose otcem i sirotkem v závěrečných dílech ságy

S Patrickem Melrosem jsme se seznámili nejprve prostřednictvím pětidílné televizní minisérie, kdy nám ústy britského herce Benedicta Cumberbatche odhalil nečekané pravdy o britské smetánce. Seriál je založen na částečně autobiografických románech Edwarda St Aubyna. První tři díly vyšly v překladu Ladislava Nagye v jednom svazku loni, nyní přicházejí závěrečné dva Mateřské mléko a Konečně.

 

Edward St Aubyn: Patrick Melrose II.

408 stran, doporučená cena 398 Kč. Přeložil Ladislav Nagy.

Čtvrtý a pátý díl ironické ságy o Patricku Melroseovi. V Mateřském mléce se s naším smutným hrdinou setkáváme jako s otcem. Patrickova minulost ovlivňuje jeho manželství, které je směsicí zmatků, příkoří, naschválů a nedorozumění. Určitá naděje se snad skrývá v jeho synkovi Robertovi. V posledním pátém dílu Konečně se příbuzní a přátelé sjíždějí na pohřeb Patrickovy matky Eleanor a Patrick jako už tolikrát zpytuje a bilancuje svůj život. Hledá odpověď na otázku, zda teď, když jsou oba rodiče po smrti, pro něj konečně přijde vysvobození a zacelení starých ran. „Je úžasné, jak jsou St Aubynovy knihy zároveň extrémně temné a extrémně vtipné.“ The New York Times 

 

Vyšlo 2019:

 

Edward St Aubyn: Patrick Melrose I.

432 stran, doporučená cena 348 Kč. Přeložil Ladislav Nagy.

Tento svazek přináší první tři romány z pětidílného, částečně autobiografického cyklu románů o Patricku Melroseovi z let 1992-2011, v nichž se vypravěč vyrovnává s tím, že se stal „hračkou v sadomasochistických hrátkách svých rodičů“. Všechny tři knihy (Na tom nesejde, Špatná zpráva a Trocha naděje) se odehrávají během jednoho dne a autor nám v nich prostřednictvím mistrných črt nabízí pohled nejen do prostředí britské společenské smetánky, ale i do odvykacích center a newyorské drogové scény. Vypravěč je uchvácen svým démonickým otcem, který na něm v prvním díle ukájí své sadistické choutky, v druhém díle je přítomen již jen jako stín, když dospělý Patrick cestuje do New Yorku vyzvednout jeho ostatky, a v díle třetím vystupuje jako vzpomínka, se kterou se nejde smířit. St Aubynova pentalogie ale zdaleka není jen zádumčivý román o traumatu. Je to dílo čtivé, neobyčejně vtipné, ve své společenské kritice přesné a sžíravé. Mravy vyšších středních vrstev a nižší šlechty nikdo neukázal v tak krutém a šokujícím světle. Málokterý spisovatel dokázal zúčtovat se svými odpudivými rodiči ani svým traumatizovaným dětstvím s tak temným humorem.