Oslava světového dne mléka

Z podnětu Mezinárodní mlékařské federace (IDF – International Dairy Federation) se slaví 1.června již od roku 1957 každoročně světový den mléka. Letošní společensko-odborná akce „Oslava mléka“ proběhla v Národním zemědělském muzeu za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby. Oslavu organizoval Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha pod záštitou ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana.

V rámci oslavy jsou každoročně přednášky o významu mléka. Profesorka L. Vorlová z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno představila nutriční parametry českého mléka. Zpráva vychází z reprezentativního zastoupení farem v Čechách a na Moravě, vzorky byly odebírány opakovaně celkem z 39 farem. Mléko obsahuje všechny vitamíny rozpustné v tuku i ve vodě. Byl připomenut vápník, významný nutrient ve zdraví kostí, v kostech a zubech je 99 % všeho vápníku v těle. Je nutná pozitivní kalciová bilance do 30. roku života (poté max. udržení stavu). Proces stárnutí je spojen u lidské populace s úbytkem 1 % kostní hmoty za rok. Vysoká koncentrace a vysoká využitelnost vápníku u mléka je cca 30 %, přičemž v kysaných mléčných výrobcích se využitelnost vápníku zvyšuje o 7-11 %. Vypitím 1 sklenice mléka získáte 45 % DDD (doporučené denní dávky).

Dr. Šárka Horáčková z VŠCHT Praha se zabývala Mlékem a mléčnými výrobky v naší stravě. Historie využití mléka ve stravě je stará několik tisíc let. Domestikace divokého tura v údolí Eufratu proběhla 11 tisíc let p. n. l., v Gize byl nalezen sýr starý 3000 let.

Mléko a mléčné produkty mají mnoho esenciálních nutrientů, jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, minerálů, vitaminů.

Nutriční funkce doplňují zdravotní efekty (zdraví kostí-vápník, peptidy, kontrola tělesné váhy-syrovátkové bílkoviny, kardiovaskulární systém-bioaktivní peptidy, CLA-konjugovaná kyselina linolová).

Sbírka sýrových etiket

Ladislav Likler, který nás loni navždy opustil byl významný propagátor mlékárenství, sbíral sýrové etikety od roku 1969. Vytvořil největší sbírku- 246 486 etiket ze 125 zemí světa. Sbírku převzala společnost LAKTOS s.r.o., Praha a sbírka od té doby nese název LAKTOS Collection. L. Likler byl nositelem francouzského Rytíře Řádu camembertu.

Mlékárenský výrobek roku

Sedmnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích.

  1. Tekuté mléčné výrobky nezakysané
  2. Zakysané mléčné nápoje
  3. Jogurty a skyry s tučností do 3,6 %
  4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
  5. Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy
  6. Tvarohy a čerstvé sýry
  7. Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
  8. Přírodní sýry měkké zrající a plísňové
  9. Sýry na grilování
  10. Sýry tavené
  11. Speciality

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2019“ v mléčné a v sýrové řadě.

Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 25. dubna v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl opět ve třech kategoriích zakysaných mléčných výrobků, ale také v sýrech, které byly rozděleny dokonce do pěti kategorií. „Úplnou novinkou letošní soutěže byly sýry na grilování, což je aktuální právě nyní se zahájením grilovací sezóny. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Významněji byly letos zastoupeny například bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.


Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2019“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2020“.

VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

KATEGORIE VÍTĚZNÝ VÝROBEK VÝROBCE
Tekuté mléčné výrobky nezakysané Ledová káva Mlékárna Hlinsko a.s.
Zakysané mléčné výrobky Skyr Drink borůvka Bohušovická mlékárna a.s.
Jogurty a skyry s tučností do 3.6 % Jogurt bílý Bez laktózy Hollandia Karlovy Vary s.r.o.
Smetanové jogurty a zakysané smetany Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy MADETA a.s.
Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy Pribináček kokos Savencia Fromage & Diary Czech Republic a.s.
Tvarohy a čerstvé sýry Lučina Mini Savencia Fromage & Diary Czech Republic a.s.
Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé Herold 12 měsíců Moravia Lacto a.s.
Přírodní sýry měkké zrající a plísňové Olomoucké tvarůžky malé A.W. spol. s.r.o.
Sýry na grilování Grillami Brazzale Moravia a.s.
Tavené sýry Delicato tavený sýr 45 % TANY spol. s.r.o.
Speciality DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli Polabské mlékárny a.s.

 

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 48 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stal DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli z Polabských mlékáren a.s. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr HEROLD 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal čerstvý sýr LUČINA Mini ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,4 bodů z celkových 100 možných. Lučina se vyrábí ve dvou variantách: natur a s příchutí rajče a bazalka.

Bílý jogurt Hollandia bez laktózy získal 95,4 bodů. Mléčný cukr byl rozštěpen pomocí speciálně vyvinutého enzymu, který během fermentace rozkládá laktózu na lehce stravitelnou glukózu a galaktózu.

„Nejenže dbáme na co nejpřirozenější složení jogurtu, ale naší preferencí je i to, aby si na něm lidé pochutnali. Odborníci ocenili, že je chuť našich bezlaktózových jogurtů téměř nerozpoznatelná od klasických fermentovaných mléčných výrobků obsahujících laktózu, což byl náš cíl,“ řekl Jan Škoda, marketingový manažer společnosti Hollandia.

Sýr Herold 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s. získal 91,5 bodů. Přes 90 bodů se dostal ještě DIP –řecký jogurt Limetka&Chilli z Polabské mlékárny a.s., dostal 90,4bodů.

V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a Hlavní cenu médií převzal Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh od výrobce Jaroměřická mlékárna a.s. závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2020“.

 

Jaromír a Věra Hamplovi