Opravenou výpravní budovu získala také stanice Nelahozeves

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v Nelahozevsi uspořádala slavnostní prezentaci opravené výpravní budovy 24.4.2019 . Stavební práce v železniční stanici trvaly přibližně pět měsíců a vyšly na šest milionů korun.

Ještě před nedávnem nevzhledná a oprýskaná výpravní budova ve stanici Nelahozeves vypadá od konce letošního února jako nová. Opravený dvoupodlažní objekt, který mimo jiné využívají i naši výpravčí, se stal ozdobou celého traťového úseku z Prahy do Děčína,“ s potěšením konstatoval generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Práce začaly v polovině loňského září, jejich zhotovitelem byla společnost STAV-TECH-CAR. Hlavním předmětem projektu byla oprava střechy a fasády, výměna oken a dveří a kompletní přestavba prostor pro cestující. Stavbaři dále provedli odstranění vlhkosti z objektu a změnu dispozice veřejných a služebních sociálních zařízení.

Ze strany nástupiště a na bočních stranách objektu byla rozebrána zámková dlažba a vyhloubena rýha pro novou odvodňovací drenáž, která ústí do stávající šachty. Sokl budovy získal obklad z umělého kamene, jako barva byla naopak použita přírodní šedá. Stávající klempířské konstrukce na fasádě byly odstraněny a současně nahrazeny novými.

NELAHOZEVES foto: SDŽC

Kromě toho byla vyměněna střešní krytina včetně dřevěného bednění. Současně byly ošetřeny tesařské konstrukce nesoucí střechu, poškozené prvky byly nahrazeny novými. Střešní krytina je nyní z poplastovaného plechu, veškeré nové dřevěné prvky byly naimpregnovány a ošetřeny proti plísním a dřevokazným houbám.

V prostoru původního služebního sociálního zařízení se část obnovila a ponechala pro personál stanice, ve druhé části bylo nově zřízeno veřejné WC pro invalidy. Samozřejmostí jsou nové venkovní i vnitřní lavičky a odpadkové koše, které dokážou odolat vandalům a povětrnostním vlivům.
V současné době je těsně před dokončením také oprava sousední budovy zastávky u nelahozeveského zámku. Vzhledem k jejímu turistickému potenciálu hodlá tamní radnice využít část opravených prostor jako infocentrum obce.