Odstartoval další ročník STRABAG Artaward International 2022

  • Příležitost pro mladé umělce přihlásit se do významné mezinárodní soutěže ve výtvarném umění.

Už po 27. udělí koncern STRABAG ceny pro mladé umělce do 40 let. V letošním roce se o ceny mohou ucházet umělci z Rakouska, Polska, Česka, Maďarska a Slovenska.

Ocenění umělecké práce, finanční podpora a možnost vystavovat svá díla je v uměleckém světě důležité, především pro mladé a začínající umělce. Mezinárodní umělecká soutěž STRABAG Artaward International nabízí nyní mladým umělcům nejen z České republiky možnost se zviditelnit a prezentovat svá díla i v zahraničí.

S celkovou finanční podporou ve výši 35 000 € patří STRABAG Artaward k nejvýše dotovaným soukromým uměleckým soutěžím v Rakousku. Každoročně se uděluje hlavní cena s výhrou 15 000 € a čtyři ceny uznání s odměnou 5 000 €. Udělení ceny však v mnoha případech představuje jen začátek dlouholeté spolupráce s oceněnými umělci. Kromě finanční výhry získávají výherci také možnost individuální výstavy v prostorách galerie Artlounge ve vídeňském sídle společnosti STRABAG a také možnost studijního pobytu v uměleckém studiu Artstudio ve Vídni. STRABAG umělce podporuje také koupí jejich děl, které následně zkrášlují prostory firemních sídel v zemích, kde koncern působí. STRABAG od zahájení soutěže ocenil už více než 140 mladých výtvarníků, mezi nimi i ty z Česka.

Organizátor soutěže

Umělecké fórum STRABAG bylo založeno s cílem podporovat umění a vytvořit uměleckou sbírku obrazů, které by zkrášlovaly stěny koncernových sídel místo fotografií ze staveb a výkresů. Díky tomu vznikla v roce 1994 myšlenka udělování cen mladé generaci výtvarných umělců. Soutěž má od roku 2009 mezinárodní charakter a vyhlašuje se ve více zemích, ve kterých STRABAG působí, přičemž každé 3 roky se vybraná země mění.

Přihlašování do soutěže STRABAG Artaward International 2022 je otevřeno od 17. ledna do 3. února 2022 na https://www.strabag-kunstforum.at/home-en/