O odpadu vtipně: tentokrát je v hlavní roli sklo

Seriál „O odpadu vtipně“ příbramské studentské televize GymTV pokračuje dalším dílem. První se týkal třídění papíru, tentokrát je na pořadu dne sklo. Na to, co do bílých a zelených kontejnerů na sklo nepatří, se můžete podívat v novém videoklipu.

 Lidé v Příbrami si na třídění odpadu už zvykli, vědí, do jakých kontejnerů mají odpad odkládat, a díky tomu se postupně daří snižovat objem nevytříděného odpadu. Když už však třídíte, třiďte správně. Pokud odpady už doma správně roztřídíme, tak je čeká recyklace a další nový život v podobě výrobků, které běžně používáme.

Také si myslíte, že zrcadlo je sklo? Nebo že do kontejnerů na sklo patří i rozbitý porcelánový hrníček? Pokud s odpovědí váháte, hledejte ji v novém videoklipu, který připravila školní televize Gymnázia Příbram, Legionářů – GymTV. Video najdete dole v článku nebo odkaz  zde: https://youtu.be/3WN5nnU-z6s



 

Zelené a bílé kontejnery

V Příbrami máme celkem 192 zvonových kontejnerů na sklo. Polovina z nich je bílá pro čiré sklo, polovina zelená pro sklo barevné.

 

„Sklo je nejvděčnější materiál k recyklaci. Dá se znovu používat vlastně donekonečna. Nový skleněný výrobek může být navíc tvořen až 100% recyklovaným sklem. Šetří se tak přírodní zdroje a energie nutná při těžbě surovin a samotném sklářském procesu,“ vysvětluje příbramský místostarosta Václav Švenda s tím, že zásadní informací při třídění skla je, že jej nemusíte nijak zvlášť vymývat a zbavovat etiket a kovových proužků.

 

A co se děje se sklem dál? Technické služby města Příbram kontejnery vyprázdní jednou za 20 dní (každou barvu zvlášť) a odvezou ke zpracovateli. Skleněné střepy potom putují na třídicí linku, výstupní čistá směs střepů je nadrcena na částice o velikosti několika milimetrů až po zhruba dva centimetry. Drcené střepy se poté míchají s dalšími surovinami a vzniká tzv. sklářský kmen, který je za teploty asi 1500 °C roztaven v peci. Vzniklá tavenina je následně ve výrobních strojích přeměněna například na láhve a další skleněné výrobky, které se s čerstvými produkty vrátí opět do vaší domácnosti.

 

Videoklipy příbramských gymnazistů

 Spolupráce města Příbrami s GymTV těmito dvěma videi nekončí. V průběhu roku přichystá televize na téma nakládání odpadu seriál dalších videoklipů. Pokračování by se měla vztahovat vždy k určitému období nebo problému, který město v souvislosti s odpadem řeší.  Videa jsou zveřejněna na sociálních sítích, promítaná budou také v příbramském kině, před začátkem filmů.

Videa najdete zde:

Facebook.com/mestskyuradpribram

YouTube.com (Město Příbram)



Booking.com