Odešla Jiřina Prekopová, autorka terapie pevným objetím, světoznámá psycholožka a spisovatelka

V pondělí 7. září 2020 zemřela v odpoledních hodinách Jiřina Prekopová, autorka terapie pevným objetím, světoznámá psycholožka a spisovatelka, které by 14. října bylo jednadevadesát let. Zemřela zdravá, v klidném odpoledni ve svém bytě v Rezidenci RoSa v pražských Kobylisích, kde žila od roku 2015.

„Paní Jiřinka byla výjimečná svou vitalitou, energií, láskou a dobrou náladou, které rozdávala všem obyvatelům i zaměstnancům RoSy. Přála bych všem, aby stárli jako ona aktivně a s pozitivním myšlením,“ říká Anna Ježková za Centrum a Rezidenci RoSa.

Jiřina Prekopová ještě před rokem oslavila svoje devadesátiny a vydala právě v Centru RoSa svoji poslední knihu Láska vítězí nad technikou? První kniha Malý tyran vyšla, když jí bylo 59 let, okamžitě se stala bestsellerem a byla přeložena do šestadvaceti jazyků. Pro radu si za ní chodili rodiče i do RoSy. „Když se něco nedá říct verbálně, je potřeba to vycítit všemi smysly. Je potřeba se obejmout a podívat se z očí do očí. Říct, čím mi druhý ublížil. Konfrontace není jen emoce, ale i těsná blízkost. Pevné obětí je potřeba používat ve chvíli, kdy slova nestačí,“ řekla před rokem na křtu své knihy a všem vždy radila: „Hlavně ať oba rodiče, kteří jsou spolu a svorně se milují, konflikty zpracují, než zapadne slunce. A je dobře, když to děti vidí – konflikt i usmiřování.“

 

Jiřina Prekopová, světově uznávaná odbornice se narodila 14. října 1929 v Prostějově. Psychologii, filozofii a pedagogiku studovala v Olomouci a později v Mnichově. Jako tzv. politicky nespolehlivá nesměla dlouhé roky vykonávat své povolání. V roce 1970 se svým slovenským manželem emigrovala. V západním Německu se konečně jako psycholožka plně uplatnila. Působila v oblasti vývojových poruch převážně na dětské klinice ve Stuttgartu, kde vyvinula tzv. Školu lásky a Terapii pevným objetím, jejímž cílem je obnova lásky v rodinných vztazích.

 

Více informací najdete na www.rezidencerosa.cz a www.centrumrosa.cz.