Od neděle 10. prosince 2023 dojde v souvislosti s projektem „Čtyřmezí“, který zahrnuje propojení několika dopravních systémů, ke změnám na řadě linek ve Středočeském kraji

Středočeský kraj ve spolupráci s kraji Ústeckým, Plzeňským a Karlovarským, jejich organizátory veřejné dopravy a svazkem obcí ODORAK realizují společný projekt mezikrajské dopravní obslužnosti s názvem Čtyřmezí. Jeho cílem je propojení měst a obcí v oblasti veřejnou dopravou bez ohledu na krajskou příslušnost, dopravní i tarifní zapojení všech druhů dopravy v dané oblasti apod. Projekt přináší cestujícím celou řadu výhod – nové linky autobusů, posílení provozu na vybraných železničních tratích a zejména vzájemné uznávání krajských tarifů ve vícero spojích.

Prodloužení linky 305 do Karlových Varů

Linka 305 (Praha – Karlovy Vary) bude prodloužena z obce Lubenec až do Karlových Varů. Linka pojede ze Zličína po dálnici D6 až do zastávky Stochov, Slovanka. Řada obcí ve Středočeském kraji tímto získá zcela nové, dlouhodobě požadované spojení se sousedními kraji. Budou zajištěny garantované návaznosti na linku PID 760 v Hořovičkách, čímž vzniknou s jedním přestupem zcela nová spojení: Praha – Podbořany a Rakovník – Karlovy Vary, dále budou zavedeny garantované návaznosti v Lubenci s linkou DÚK 745, bude možné tak využít spojení Praha – Valeč a Žatec/Podbořany – Karlovy Vary. V Lubenci bude také možnost přestupu na linky IDPK 345 a IDOK 403. V Bochově pak bude linka navazovat na linku IDOK 409, tím vznikne spojení Praha – Toužim. Další návaznosti jsou pak plánovány také v zastávkách Řevničov (linka 600), Nové Strašecí (linky 619, 625) a Stochov, Slovanka (linka 618). Vzhledem ke změně trasy linky bude linka 305 v úseku Praha – Nové Strašecí koordinována s linkou 304, u které dojde k drobnému posunu spojů.

Linky IDOK budou v provozu až od 1. 1. 2024.

Nová linka 417 Praha – Mšec nahradí dnešní zastávkovou linku 305

Dále bude zavedena zcela nová linka PID 417 v trase Zličín – Velká Dobrá – Doksy – Kamenné Žehrovice – Tuchlovice – Stochov – Rynholec – Nové Strašecí – Mšecké Žehrovice – Mšec. V úseku Velká Dobrá – Stochov tak linka plnohodnotně nahradí současnou trasu linky 305, zároveň dojde k lepší koordinaci s linkou 365 (Stochov – Praha, Motol), a v úseku Stochov – Nové Strašecí částečně nahradí linku 590, jejíž vybrané spoje skončí již v zastávce Stochov, U Dubu. Linka také propojí Nové Strašecí a Mšec a vznikne tak dlouho požadované přímé spojení těchto obcí. V souvislosti se zavedením linky 417 do Mšece dojde k mírné redukci spojů na lince 586. Tato linka bude zároveň prodloužena o úsek Nově Strašecí – Řevničov, žel. st. – Řevničov a v tomto úseku nahradí linku 583, která bude zcela zrušena.

Nová linka 415 Praha – Kadaň nahradí dnešní linku 405

Společně s linkou 305 bude také dále do Ústeckého kraje prodloužena linka 405, která bude zároveň přečíslovaná na linku 415 a pojede v trase Praha – Žatec – Kadaň. Na trase linky v úseku Praha – Žatec dojde k drobným změnám, linka bude nově obsluhovat např. Lány nebo Velkou Černoc a Měcholupy v Ústeckém kraji. Linka nebude naopak zajíždět do zastávky Stochov, u dubu, kde jí plnohodnotně nahradí linka 417.

Další změny autobusů na Rakovnicku

V oblasti Rakovnicka bude posílena expresní linka 404 v úseku Praha – Rakovník, zároveň bude linka nově koordinována s obnovenými vlakovými spoji na železniční trati Rakovník – Kralovice. V oblasti Rakovnicka dojde také k drobnému posunu nebo změně spojů na linkách 560, 561, 561, 575, 577, 581, 584, 625, 628, 711, 760 a linky IDPK 321. Linka 564 bude zrušena a nahrazena vlakovou linkou S57 a linkou 561, dále bude zrušena linka 585, jejíž spoje budou převedeny na linku 584.

Změny jednotlivých autobusových linek PID

  • 304    Větší úpravy spojů v pracovní dny, mírné posílení o víkendu.
  • 305    Linka je prodloužena o úsek Lubenec – Karlovy Vary a na území Středočeského kraje je výrazně zrychlena (obsluha původních zastávek a část původních spojů nahrazena linkou 417).
  • 404    Posílení provozu v pracovní dny ráno z Rakovníka do Prahy a celotýdenně odpoledne a večer z Prahy do Rakovníka. 1 pár víkendových spojů je prodloužen o úsek Kralovice – Nečtiny.
  • 405    Linka je přečíslována na 415 a pod novým číslem prodloužena o úsek Žatec – Kadaň (již mimo tarif PID).
  • 415    Nová linka, která vznikla přečíslováním z původní linky 405 a jejím prodloužením o úsek Žatec – Kadaň (již mimo tarif PID). V původním úseku Praha – Žatec je mírně posílena v pracovní dny a nově obsluhuje také Lány, Velkou Černoc a Měcholupy.
  • 417    Nová linka v trase Praha, Zličín – Doksy – Stochov, nám. – Nové Strašecí, Palackého – Mšecké Žehrovice – Mšec. V provozu v pracovní dny cca do 22:00. Linka nahrazuje zrychlenou linku 305 a také část spojů linek 586 a 590.
  • 560    Mírné omezení odpoledního a večerního provozu v pracovní dny.
  • 561    Linka je vybranými spoji prodloužena o úsek Řeřichy – Oráčov – Kolešovice. Nové spoje v pracovní dny ráno a dopoledne vedené na území Rakovníka. Pro vybrané spoje ve směru Senomaty zřízeny zastávky v Rakovníku: Sídl. generála Kholla a Žel. zast. západ.
  • 563    Úprava vedení zejména školních spojů v oblasti Milostína a Mutějovic.
  • 564    Linka je zrušena (Rakovník – Jesenice) a nahrazena vlakovou linkou S57 a autobusovou linkou 561.
  • 573    Linka je prodloužena do zastávky Hořovičky. 1 pár spojů v pracovní dny odpoledne prodloužen o úsek Jesenice – Hořovičky.
  • 577    Zrušení 1 spoje v pracovní dny dopoledne z Rakovníka do Stochova.
  • 581    Zrušení 1 spoje v pracovní dny ráno z Rakovníka do Lišan a také 1 ranního spoje z Nového Strašecí do Rakovníka.
  • 583    Linka je zrušena (Milý – Nové Strašecí – Řevničov) a nahrazena linkami 417 a 586.
  • 584    Pro vybrané spoje je linka rozšířena o úseky Mutějovice – Nesuchyně a Mutějovice – Vinařice (náhrada za linku 585). Mírné omezení v původní trase, zejména dopoledne a večer. Omezené spojení do Mutějovic nahrazeno linkou DÚK 711 a posílenou vlakovou linkou U14.
  • 585    Linka je zrušena (Rakovník – Hředle – Vinařice) a nahrazena linkou 584.
  • 586    Linka je prodloužena o úsek Nové Strašecí – Řevničov, mírné omezení ve stávající trase, zejména večer (nahrazeno linkou 417).
  • 590    Vybrané spoje v pracovní dny ráno a večer jsou zkráceny o úsek Stochov – Nové Strašecí (nahrazeno linkou 417) nebo Slaný – Nové Strašecí.
  • 628    Pro 1 nový pár spojů v pracovní dny zřízeny zastávky Milý a Milý, Bor.
  • 711 (DÚK)    Do Mutějovic nově zajíždí v pracovní dny více spojů.
  • 760    Výrazné posílení linky v trase Rakovník – Podbořany zejména v pracovní dny dopoledne a večer a také o víkendu. Zavedení garantovaných přestupů s linkou 305 v Hořovičkách u většiny spojů pro přímé spojení Rakovník – Karlovy Vary nebo Praha – Podbořany.

Změny na železnici

K výraznému posílení provozu dochází také na železnici. Na lince S50 (Rakovník – Kladno) bude doplněn jeden pár víkendových spojů. K celotýdennímu posílení dojde také v úseku Rakovník – Blatno u Jesenice na železniční lince S57 (Rakovník – Žlutice). Bude také zavedeno přímé spojení v trase Jesenice – Plzeň a Rakovník – Žihle. V železniční stanici Blatno u Jesenice a Rakovník budou zavedeny systémové návaznosti na další linky. Na lince S58 (Rakovník – Kralovice u Rakovníka) bude obnoven celoroční provoz víkendových vlaků. K posunu spojů a zavedení zcela nových spojů (zejména ve špičkách v pracovní dny) dojde také na železničních linkách U12 (Rakovník – Louny – Most – Osek město) a U14 (Rakovník – Lužná u Rakovníka – Žatec – Chomutov – Jirkov). Linka U14 bude posílena také o víkendech.

Cestující mohou na některých úsecích využít síťové jízdenky EgroNet. Tato jízdenka nabízí možnost cestovat vlaky, autobusy a městskou hromadnou dopravou ve čtyřech regionech, a to v části Karlovarského kraje a ve vybraných částech německých spolkových zemí Bavorsko, Duryňsko a Sasko, tedy v Euroregionu Egrensis. Nově bude jeho platnost prodloužena na vybraných linkách na území Rakovnicka. Na trati 161  bude jeho platnost v celém úseku (Rakovník – Bečov nad Teplou). Na lince 305 je jeho platnost v úseku Karlovy Vary – Hořovičky, na lince 760 v úseku Hořovičky – Rakovník. U autobusových spojů se jedná pouze o uznávání těchto jízdních dokladů, není zde umožněn prodej jízdních dokladů EgroNet.

Prodej jízdních dokladů EgroNet je možný na železničním nádraží v Rakovníku, resp. v prodejních centrech a agenturách uvedených na webových stránkách: https://egronet.de/cz/