Obědy seniorům se budou na Sedmičce rozvážet bez emisí

V pátek 17. ledna převzalo Pečovatelské centrum Praha 7 nový elektromobil zn. Nissan e-NV 200. Vůz nahrazuje dosluhující, 15 let starý Fiat Ducato. Stejně jako on bude sloužit klientům pečovatelské služby například při cestách za lékaři či do Denního stacionáře
a také rozvážet obědy těm, kteří si již sami uvařit nemohou.

„Kromě menší zátěže pro ovzduší je výhodou elektromobilu také levnější provoz a údržba. Elektromobily jsou vhodné právě pro zajištění městských služeb, jaké poskytuje naše pečovatelské centrum, které rozváží klienty a obědy na krátké vzdálenosti. Máme v plánu i další dosluhující auta postupně nahrazovat vozy, které nezhoršují ovzduší v Praze,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Nový automobil přinese komfort klientům i řidiči,“ vysvětluje Jan Policar zodpovědný za majetkovou správu pečovatelského centra. „Cestujícím, kterými jsou převážně lidé se sníženou mobilitou, se bude díky sníženým prahům a širokým posuvným dveřím na obou stranách do vozu lépe nastupovat. Pro řidiče bude příjemnou novinkou automatické řízení, vyhřívané sedadlo a zadní parkovací kamera. Výhodou jsou také snadno sklápěcí sedačky v případě potřeby přepravy většího nákladu.“

Nabídka elektro dodávek zatím není na našem trhu tak široká, konkrétní typ byl vybrán po týdenním zapůjčení a důkladném otestování. Vůz bude dobíjen z nové stanice, která právě vzniká v garáži Domu s pečovatelskou službou v Tusarově ulici. Díky instalované rychlonabíječce bude dobíjení trvat šest hodin namísto dvanácti. Dojezdová vzdálenost na jedno nabití je 300 km.

Do budoucna by Pečovatelské centrum Praha 7, pokud se první elektromobil osvědčí, rádo postupně nahradilo celou flotilu za elektromobily. „Jejich přínos spatřujeme zejména na lokální úrovni – elektromobil nebude obtěžovat obyvatele Prahy 7 hlukem a škodlivými zplodinami. Autodoprava k naší práci prostě patří, a proto hledáme cesty, jak sladit ekonomickou stránku věci, pohodlí pro klienty i posádku se snahou nezatěžovat nadměrně ovzduší Prahy 7,“ doplňuje ředitelka pečovatelského centra Martina Pojarová.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.