O krosové tituly MČR v Dříteči

V sobotu 25. listopadu proběhne poslední ze série domácích republikových šampionátů, a to ten v přespolním běhu, který se uskuteční v Dříteči, kde se sejde velmi pestrá a zajímavá konkurence běžců od půlkařů až k maratoncům.

Jednoznačně největší favoritkou závodu žen vytrvalkyň je Tereza Hrochová.

Čtvrtá žena z půlmaratonu na letošní univerziádě v Číně, vítězka Běchovic a naše nejúspěšnější vrchařka bude chtít potvrdit svou běžeckou všestrannost i v krosu a jen těžko bude hledat rovnocennou soupeřku. V posledních třech letech nepoznala tato disciplína jinou vítězku. Svěřenkyně Vladimíra Bartůňka tak poběží už o svůj čtvrtý titul v řadě.

Nechybí ani další dvě medailistky z minulého roku.

Stříbro bude obhajovat Karolína Sasynová a na bronz z předešlého šampionátu se pokusí navázat Tereza Novotná. Anna Málková skončila loni těsně pod stupni vítězů, ale má na svém kontě bronz z roku 2021. Letos za sebou má navíc úspěšnou sezónu korunovanou finálovou účastní v závodu stýplařek na ME do 23 let ve finském Espoo. Na pódiové umístění můžou pomýšlet také stříbrná z dráhové desítky Barbora Lampová nebo po mateřské pauze se vracející velezkušená Simona Vrzalová, která už v minulosti krosový šampionát vyhrála, a to dokonce dvakrát v letech 2016 a 2017. Letos už má stříbro z dráhové pětky a bronz z Běchovic.

Mezi vytrvalci můžeme pasovat do role mírného favorita Jáchyma Kováře, jenž kraloval posledním dvěma krosovým MČR a k tomu má ještě stříbro z roku 2020.

Ve skvělé formě se však nachází Michal Šmahel, jenž pravidelně v rámci tohoto šampionátu střídá závod vytrvalců, kde bral před dvěma lety bronz a mílařů, kde má tituly z let 2016 a 2022. Obhájcem stříbra je Roman Rudolecký a nejvyšší ambice má jistě i Patrik Vebr, jenž se letos prezentoval velmi solidním osobním rekordem v půlmaratonu 1:05:42, ale doběhl si také například pro stříbro na dráhové pětce. Historicky nejúspěšnějším borcem z celého startovního pole je pak Jiří Homoláč s bilancí 4-2-2. Loni však na stupních vítězů chyběl.

V závodě mílařů se můžeme těšit na účast juniorského mistra Evropy na 800 metrů Jakuba Dudychy, jenž poměří své síly například s loni stříbrným Nico Bokettou nebo finalistou mistrovství Evropy do 23 let na patnáctistovce a občasným soupeřem z půlky Jakubem Davidíkem, který si ovšem umí poradit i s delšími distancemi, což potvrdil bronzem na MČR v běhu na 10 000 metrů. Minimálně bronzové umístění z loňska bude chtít zopakovat další půlkař/mílař Daniel Kotyza a podceňovat nesmíme ani plzeňského Tomáše Jašu, jenž už několikrát dokázal v této kategorii překvapit a v roce 2020 dokonce zvítězil.

Kategorie mílařek je v rámci krosového MČR novou disciplínou a poprvé se konala v loňském roce.

Na startu budou všechny tři medailistky. Premiérovou mistryní se v roce 2022 stala Anna Šimková, kterou na stupně vítězů doprovodily stříbrná Anita Žáková a bronzová Jana Matějková. Tomuto triu se dařilo i v průběhu letošní sezóny, kdy si napříč distancemi vylepšovaly osobní rekordy. Podobně na tom je také Pavla Štoudková, která jistě patří také mezi kandidátky na cenné kovy. Černým koněm může být stříbrná z Běchovic Bára Stýblová a těšit se můžeme také na Dianu Mezuliáníkovou. Pro semifinalistku olympijských her i mistrovství světa bude krosový šampionát první ostřejším startem po mateřské pauze.