O Kapku lepší výstava fotografií ve FN Motol

Jak pět dětí vidí svou každodennost a jak pět fotografů vidí je? To je podtitul výstavy, která bude k vidění po celý únor v hlavní hale dospělé části FN Motol. Snímky vznikly v rámci čtyřměsíčního projektu s názvem O kapku lepší focení s Fujifilm, kterého se účastnilo pět dospívajících dětí a pět výrazných českých fotografů coby jejich mentorů.

 Výstava je vyvrcholením projektu, který připravil Nadační fond Kapka naděje ve spolupráci s Fujifilm. Propojil pět dospívajících dětí s profesionálními fotografy. Cílem bylo inspirovat děti k tomu, aby se naučily pracovat s progresivním médiem, a ukázat jejich osobnost prostřednictvím tvůrčí práce.

Všech pět dětí se léčilo v motolské nemocnici s vážnou nemocí a jejich léčba ve větší či menší míře stále pokračuje. Nemoc výrazně ovlivnila jejich životy i život jejich rodiny. Zároveň ale rostou a dospívají. Aby děti získaly potřebné zkušenosti a mohly se prostřednictvím fotografií vyjádřit, jaký je jejich pohled na svět, co je zajímá, co je obklopuje, získaly své osobní učitele. Fotografové se dětem věnovali v průběhu čtyř měsíců a podnikali s nimi výpravy do tajů fotografování. Expozice, kompozice, momentka – jak na to, aby fotka vyjádřila naše pocity, zachytila podstatu okamžiku nebo pomohla coby terapeutický proces. Každé z dětí dostalo k dispozici fotoaparát Fujifilm X-T100 se setovým objektivem.

Děti měly možnost zúčastnit se workshopů, přednášek a učily se od zkušených odborníků, kteří jsou zároveň ambasadory Fujifilm: s dětmi spolupracovali David Gaberle, Tereza Linhartová, Pavlína Kubíčková, Petr Hajn a Vojta Hurych. Fotografové děti nejen učili, ale současně i oni sami dokumentovali svůj pohled na dětské osobnosti. Vzniklo tak nejen unikátní společné portfolio snímků, které je propojením různých světů, zkušeností a představ, ale také silné vazby a přátelství.

Fotografie pořízené během projektu jsou k vidění na výstavě od 1. – 29. února 2020.

 

Přítomni za FN Motol byli:

Klinika dětské hematologie a onkoligie 2. LF UK a FN Motol
– přednosta prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

– primář pro onkologii MUDr. Vratislav Šmelhaus

Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol

– přednosta prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

– primářka MUDr. Jana Tejnická, MBA

– vrchní sestra Bc. Jitka Kaplická