Nový jízdní řád 2021 v Moravskoslezském kraji

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Moravskoslezského kraje zůstane na podobné úrovni jako v současném grafikonu. Na základě požadavku krajského úřadu, resp. koordinátora dopravy KODIS pojedou první ranní vlaky z Frýdku-Místku, Havířova a Opavy do Ostravy nově asi o půl hodiny později, poslední večerní vlaky v opačném směru budou z Ostravy vyjíždět naopak asi o 20 až 30 minut dříve než doposud. Výraznou proměnou během příštího roku projde doprava na lince z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm, kde České dráhy postupně nasadí pět zcela nových souprav typu push-pull. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

České dráhy budou v jízdním řádu 2021 provozovat regionální železniční dopravu v Moravskoslezském kraji na celkem 569 kilometrech železničních tratí s výkonem přibližně 7,215 mil. vlakokilometrů, což je ve srovnání s letošním grafikonem zhruba stejný rozsah. V kraji pojede denně v průměru 58 spěšných a 778 osobních vlaků.

„Od prosincové změny jízdního řádu dochází na základě požadavků objednatele regionální dopravy jen k drobným změnám u časů odjezdů časně ranních a pozdně večerních vlaků na třech hlavních trasách v Moravskoslezském kraji,“ říká Kateřina Divišová, ředitelka Regionálního obchodního centra Českých drah v Ostravě, a dodává: „K podstatnému vylepšení pak dojde v průběhu příštího roku, kdy postupně nasadíme do provozu na trati z Ostravy přes Frýdek-Místek do Frenštátu pod Radhoštěm celkem pět zcela nových patrových souprav push-pull, které budou vozit modernizované lokomotivy řady 750.7.“

Přehled změn v regionální dopravě ČD v Moravskoslezském kraji

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje, resp. koordinátora KODIS dojde od 13. prosince 2020 k následujícím změnám v regionální dopravě Českých drah:

Na tratích 323 v úseku Ostrava – Frýdek-Místek a 321 v úsecích Opava východ – Ostrava hl.n. a Havířov – Ostrava-Svinov pojedou první ranní vlaky asi o 30 minut později, v opačném směru pojedou poslední večerní vlaky o 20 – 30 minut dříve.

Ve směru do krajského města budou konkrétně upravené časy odjezdů těchto časně ranních vlaků:

  • Osobní vlak, který dosud jezdil z Frýdku-Místku ve 3:32 do Ostravy hl.n., bude nově odjíždět z Frýdku-Místku až ve 4:00.
  • Spoj se současným odjezdem z Opavy východu do Ostravy hl.n. ve 3:30 nově pojede z Opavy až ve 4:04.
  • Osobní vlak, který dosud odjížděl z Havířova do Ostravy-Svinova ve 3:39, bude nově odjíždět až v 4:06 a v pracovní dny bude pokračovat přímo až do stanice Opava východ.

Ve směru z Ostravy pak budou upravené časy odjezdů následujících večerních vlaků:

  • Osobní vlak, který dosud jezdil z Ostravy hl.n. do Frýdlantu n. O. ve 23:55, bude nově odjíždět z Ostravy hl.n. už ve 23:22 a ve Frýdku-Místku bude potřeba přestoupit.
  • Vlak, který dosud jezdil z Ostravy hl.n. do Opavy východu ve 23:56, bude nově odjíždět už ve 23:35.
  • Spoj, který dosud odjížděl z Ostravy-Svinova do Havířova ve 23:55, bude nově odjíždět už ve 23:22.

Během Vánočního, silvestrovského a novoročního provozu bude na linkách v celém kraji mírně navýšen počet spojů.

Jízdní řády na ostatních linkách jsou bez podstatných změn.

Obnova vozidlového parku Českých drah v Moravskoslezském kraji

Již v závěru roku 2020 došlo k nasazení modernizovaných motorových vozů řady 811 a přípojných vozů BDtax na trati 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. V roce 2021 se pak předpokládá jejich nasazení také na trati 325 Studénka – Veřovice a následně na trati 310 z Opavy do Rýmařova.

Na trati 323 z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm se v příštím roce předpokládá nasazení pěti nových netrakčních patrových souprav push-pull spolu s modernizovanými dieselovými lokomotivami 750.7.

Zařazení vlaků ČD do integrovaného dopravního systému ODIS

Integrovaný dopravní systém (ODIS) platí na celém území Moravskoslezského kraje ve všech osobních a spěšných vlacích a ve vybraných rychlících ČD na tratích 271 Bohumín – Ostrava – Studénka – Suchdol nad Odrou (vlaky R 640 / 641) a 321 / 310 Ostrava – Opava – Krnov – Bruntál – Moravský Beroun (rychlíky linky R 27 a vlaky IC Ostrava-Svinov – Opava východ).