Nová škola v Košířích je pro Prahu 5 priorita. Řešení je nadohled

V pátek 28. ledna v ranních hodinách schválilo zastupitelstvo hl. m. Prahy klíčovou směnu pozemků, která umožní výstavbu nové školy v Košířích. Vysněné řešení pro Prahu 5 se rodilo dlouho.

 

„Nová škola přímo na Cibuleckém kopci je pro nás dlouhodobě nejlepší řešení z několika možných. První zprávy z magistrátu nebyly příznivé, museli jsme zpracovat vlastní studii proveditelnosti a postupně velkou Prahu přesvědčit, že půjde o řešení, které bude prospěšné pro všechny zúčastněné strany. Pro rodiče a budoucí školáky v blízkém okolí v prvé řadě,“ říká starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

 

Směna pozemků Prahy 5 s hlavním městem umožní výstavbu školní budovy na místě stávající školy pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Ti naopak najdou útočiště v objektu na vedlejším pozemku Prahy 5, jež v současné době využívá ZŠ Nepomucká.

 

„Trvalo to poměrně dlouho a jednání byla náročná. Chtěl bych poděkovat radnímu pro oblast majetku na magistrátu, panu Chabrovi, který se na konečné dohodě významně podílel. Věřili jsme, že jde o ideální umístění nové budovy ZŠ a dopředu jsme udělali některé důležité kroky včetně přípravy studie stavby, takže další postup bude o to rychlejší,“ dodává místostarosta MČ Praha 5 Martin Damašek.

 

Místostarosta Damašek už také začátkem ledna jednal se zástupci speciální školy a magistrátu přímo na Cibuleckém kopci. Snahou Prahy 5 je nejen co nejrychleji začít stavět novou školní budovu, ale také vyjít maximálně vstříc právě potřebám speciální školy.

TITULNÍ ILUSTRAČNÍ FOTO