Nová lávka v Lužci už slouží cyklistům. Kraj na ni přispěl 4,8 milionu korun

V Lužci nad Vltavou byla v tomto týdnu otevřena nová lávka pro pěší a cyklisty. Nahradila původní přívoz a zlepšila spojení mezi obcemi na obou březích. Lužce nad Vltavou s obcí Vojkovice, Hostín u Vojkovic a Zálezlice. Lávka je zároveň součástí významné mezinárodní cyklotrasy EuroVelo 7, která vede z Norska přes Českou republiku až na Maltu. „Rád bych ocenil práci starosty Lužce pana Patrika Rolla a vedení obce Lužec, která na sebe převzala veškerou práci spojenou s přípravou projektu, administrací žádosti o přidělení dotace i veřejné zakázky na samotnou stavbu,“ vyzdvil během svého proslovu při slavnostním otevření lávky 29. června 2021 radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek pan Libor Lesák (ODS).

Jak dále radní Libor Lesák upřesnil, celkové náklady stavby činily cca 60 milionů Kč, z čehož obec obdržela 76 % dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Dalších 4,8 mil. Kč přispěl Středočeský kraj, který tuto dálkovou páteřní trasu eviduje ve své Koncepci rozvoje cyklistiky jako podporovanou stavbu. Z vlastních prostředků obec uhradila cca 12 milionů korun.

Lávka včetně nájezdových ramp je 212,7 metrů dlouhá a její rozpětí činí 131 metrů.

 

„Kromě chodců a cyklistů mohou na lávku vjíždět i vozidla integrovaného záchranné systému do 3,5 tuny,“ upozornil radní L. Lesák.

Zprovozněním nové lávky byl defacto odstraněn předposlední problematický úsek na atraktivní a velice využívané mezinárodní cyklotrase podél Vltavy a Labe mezi Prahou a Drážďany. Do té doby museli cyklisté překonávat Vltavu buď přívozem, který fungoval přesně v místě nové lávky, ovšem s omezenou provozní dobou a přepravní kapacitou pro jízdní kola. Nebo museli jet po lávce s parovodem u Zálezlic, na kterou bylo možné se dostat pouze po úzkých a strmých schodech.

„V tuto chvíli již pouze zbývá dořešit poslední problematické místo na trase, a to v úseku Husinec-Řež – Libčice nad Vltavou. Tj. stavbu, kterou aktuálně projektuje Středočeský kraj,“ uzavřel Libor Lesák.