Nominace „Slavné lázně Evropy“ – k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Dne 22. ledna 2019 proběl na Velvyslanectví České republiky v Paříži slavnostní podpis finálního znění nominační dokumentace nadnárodní sériové nominace “Slavné lázně Evropy” k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Nominaci podepsali zplnomocnění zástupci všech sedmi předkládajících států – Belgie, České republiky, Francie, Itálie, Německa, Rakouska a Velké Británie za přítomnosti starostů dotčených lázeňských měst.

Dne 23. ledna 2019 byla nominace v řádném termínu předložena Centru světového dědictví v Paříži. Tento ambiciózní projekt vyzdvihuje význam a vynikající hodnoty lázeňské kultury a architektury jakožto specifického evropského fenoménu a je do něj zapojeno celkem 11 výjimečných lázeňských měst: Baden u Vídně (Rakousko), Spa (Belgie), Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně (Česká republika), Vichy (Francie), Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Německo), Montecatini Terme (Itálie) a City of Bath (Velká Británie). 

Seznam světového dědictví UNESCO

„Zájem o Seznam světového dědictví UNESCO je velký a světová konkurence rovněž. Ministerstvo kultury se proto snaží vybírat takové návrhy, které mají šanci v mezinárodní konkurenci na úspěch. Vzájemná spolupráce lázeňských měst  byla od roku 2012 základem pro přípravu a vypracování nominace, do které se zapojilo mnoho mezinárodních odborníků a partnerů na všech úrovních. Česká republika si velmi váží toho, že se stala koordinátorem a garantem celého nominačního projektu. Žádost o zápis na Seznam světového dědictví bude posouzena v následujícím evaluačním cyklu nově navržených nominací, který proběhne v letech 2019 – 2020. O dalším postupu ohledně nominace by měl poté rozhodnout mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém zasedání v příštím roce. Do budoucna vidím velmi nadějný stav např. pro nominaci hornické krajiny Krušné Hory/Erzgebirge, pracujeme také s  nominací Žatec město chmele, a Krajina pro chov a výcvik kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Šanci má stále i rybniční krajina Třeboňska.“ – minist kultury doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

 

 

ZDROJ : Ministerstvo kultury