Nejvyššího evropského savce přiblíží nová výstava Losi – návrat velikánů

Losa obecného, nejvyššího savce Evropy, je vzácné potkat, i když přes 70 let žije také na území Česka. Národní zemědělské muzeum Ohrada připravilo novou výstavu Losi – návrat velikánů, kterou návštěvníci mohou zhlédnout od 1. července do 31. října 2020.

Výstava Losi – návrat velikánů

Na zámku Ohrada nově vznikla také komorní galerie, kde budou svá díla prezentovat umělci, jejichž tvorba reflektuje lesnictví, myslivost a rybářství.

Los evropský je nejvyšším savcem Evropy a jedním z nejpozoruhodnějších zástupců jelenovitých. S kohoutkovou výškou až přes dva metry, zvláštním lopatovitým parožím a groteskním vzhledem se zdá být nepřehlédnutelný. Přesto ho v naší přírodě málokdo potká — žije totiž poměrně skrytým způsobem života.

Los byl na území Česka vyhuben už ve středověku a vracet se k nám začal od 50. let 20. století. Poprvé se zde rozmnožil v 70. letech. Dnes je již stálou součástí české přírody, a i proto je načase něco se o něm dozvědět.

„Návštěvníci zjistí, jak losi žijí, co dělá losa losem, jaká jsou losí nej i to, že se stali inspirací pro mnohá umělecká díla, některá stejně impozantní, jako jsou oni sami. Nebo také že se je lidé opakovaně pokoušeli domestikovat jako tažná, dojná i masná zvířata a tento pokus probíhá dodnes,“ říká ředitel pobočky Ohrada Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Výstava provede návštěvníky historií losího druhu od prvních losích předků až po současný návrat losů do české krajiny. Jelení giganty si veřejnost může prohlédnout pěkně zblízka – ústředním bodem expozice je losí rodinka – losice, los a losíče, celá losí kostra či zajímavá fosilní lebka s parožím vyhynulého jelena Megalocera, který je nazýván „irským losem“ a mohl se pochlubit největším parožím všech dob.

Losi

 

Výstavu se podařilo připravit mimo jiné díky spolupráci s Moravským zemským muzeem, regionálním muzeem v Teplicích, Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Zoo Hluboká nad Vltavou, Zoo Brno, Zoo Praha a Zoo Chomutov. Umělecké předměty poskytli Zdeněk Nadymáček a Roman Provazník.

Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Malá galerie Ohrada

V Národním zemědělském muzeu Ohrada se v těsném sousedství této výstavy objevuje novinka i pro milovníky výtvarného umění – Malá galerie Ohrada, která ve své koncepci zahrnuje prezentace malířů, fotografů a grafiků, kteří ve své tvorbě reflektují lesnictví, myslivost a rybářství. Kurátoři muzea budou jednotlivé autorské výstavy doplňovat sbírkovými předměty z muzejních sbírek. Jako první vystavuje od 2. července své obrazy jihočeská výtvarnice Lenka Pálková pod názvem Za stromy, v srpnu pak v Malé galerii Ohrada představí ilustrace ze své autorské knihy To jsem z toho jelen grafička a ilustrátorka Tereza Marianová.

 

Foto: Michaela Jerhotová, Zoo Hluboká