Nebezpečný svět „smart“ věcí, sociální inženýrství jako nejsnazší metoda hackingu, symptomy, které naznačují, že jste obětí útoku i zatím nepublikované typy napadení.

Již 16. září proběhne v Praze největší konference zaměřená na počítačovou bezpečnost a etický hacking v České republice – HackerFest 2019. Přinese zajímavé přednášky a prezentace s uceleným přehledem o nejnovějších hackerských technikách, živé ukázky reálných způsobů útoku a možné obrany proti nim a řadu praktických tipů využitelných v každodenní praxi těch, kteří mají na starost bezpečnost firemních systémů a aplikací, vývoj řešení pro jejich zajištění či vedou týmy, které se touto problematikou zabývají.

„HackerFest se jako konference, která nabízí opravdu přínosný unikátní obsah, stal vrcholnou událostí mezi odbornými IT akcemi v České republice. Našim IT profesionálům umožňuje nejen vyslechnout přednášky a praktické rady předních odborníků z ČR i celosvětové scény, ale především možnost sdílet zkušenosti, setkávat se a konzultovat své problémy jak s přednášejícími, tak kolegy z branže,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas, která HackerFest pořádá.

O jakých tématech bude řeč na HackerFestu 2019:

  • 10 příznaků, které naznačují, že jste hacknuti (Paula Januskiewicz) – pro případ pochybností, zda se v systému děje něco nepatřičného, se hodí kontrolní seznam míst k ověření. Seznámíte se s příznaky, které ukazují na napadení hackery a s nástroji a technikami zaměřenými na tento druh aktivit.
  • Id: IoT (William Ischanoe) – autoři smart věcí nedělají věci zrovna moc smart-cestou. Zjednodušená verze komunikačních protokolů nám usnadňuje útoky. Průšvihy spojené s používáním chytrých zařízení jsou spojené jak se zanedbáváním aktualizace komunikačních protokolů a bezpečnosti vůbec, tak i s nepublikovanými vlastnostmi přístrojů.
  • Sociální inženýrství, aneb nejsnazší metoda hackingu (Lukáš Antal) – jak postupuje hacker, pokud chce napadnout daný cíl? Chytrý hacker zvolí cestu nejmenšího odporu. Místo prolamování technických zabezpečení zacílí na nejslabší článek celého IT ekosystému – na člověka. Představíme konkrétní techniky, které kyberzločinci při tomto postupu, zvaném sociální inženýrství, používají.
  • HackerFest2018 zdroj Gopas

Na samotnou konferenci, která proběhne 16. září, naváží další exkluzivní akce. Security Day se špičkovou odbornicí na etický hacking a penetrační testování Paulou Januskiewicz, který se tentokrát zaměřuje na způsoby útoků, které fungují bez ohledu na úroveň zabezpečení, a na cloud jako možnost řešení tohoto problému, je připraven na úterý 17. 9. Praktický workshop vedený Williamem Ischanoe a Martinem Hallerem s názvem „Jak vyKalit/vyKálit podnikovou síť“ proběhne opakovaně v úterý 17. a ve středu 18. 9. Nabídne příležitost prakticky si vyzkoušet různé techniky hackingu, hackování routerů, serverů v dmz i interní podnikové sítě a další v prostředí virtuální „typické“ české firmy.