Na historickou trať Vindobony přijíždí Lužnice, od prosince nové přímé spojení Prahy a Vídně přes jižní Čechy

České dráhy ve spolupráci s rakouským dopravcem ÖBB obnoví přímé vlakové spojení mezi Prahou a Vídní po historické trati Františka Josefa přes Tábor. Jeden pár vlaků v pracovní dny a dva páry o víkendech propojí turistické regiony Čech a Dolních Rakous. Vlaky vyjedou s novým jízdním řádem od 11. prosince 2022.  

„Obnovené spojení Prahy a Vídně přes Benešov u Prahy, Tábor a Třeboň nabídne nové možnosti pro turismus na obou stranách česko-rakouské hranice, sblíží obyvatele a nabídne další příležitosti pro rozvoj kontaktů mezi Čechy a Rakušany. Nové spojení není jen doprava mezi Prahou a Vídní, ale především jde o propojení regionů mezi Prahou a Českými Velenicemi na naší straně a krajů Waldviertel a Weinviertel v Rakousku,“ říká Jiří Ješeta,  náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, a prezentuje také rozsah připravovaného spojení.

„Ve spolupráci s našimi partnery v Rakousku jsme připravili jeden pár rychlíků, který bude každý den dopoledne odjíždět z Vídně do Prahy a odpoledne bude jezdit v opačném směru. Druhý pár bude jezdit o sobotách a nedělích ráno z Prahy a z Vídně se bude vracet odpoledne. Na vlaky nasadíme naše moderní klimatizované soupravy. Ve vlaku bude také bezbariérový vůz upravený pro cestování osob na vozíku nebo vozy s místy pro uložení jízdních kol a cestující budou mít k dispozici i další služby, které v našich moderních rychlících nabízíme,“ uvádí Jiří Ješeta.

Cesta mezi Prahou a Vídní po dráze Františka Josefa bude trvat něco málo přes 5 hodin.

Vlaky zastaví v mnoha regionálních centrech v Česku a v Dolních Rakousích, např. v Benešově u Prahy, Olbramovicích, Táboře, Soběslavi, Veselí nad Lužnicí, Třeboni, Suchdole nad Lužnicí, Majdaleně, Třeboni a Českých Velenicích. V Rakousku budou pokračovat do Gmündu (NÖ), Schwarzenau, Sigmundsherbergu a dalších míst a svou jízdu ukončí na nádraží Františka Josefa ve Vídni. Kvůli neelektrifikovanému úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi jsou na trase plánované dvě výměny lokomotiv.

Předpokládá se, že v další fázi dojde k rozšíření provozu na dva páry vlaků denně. Uvedení tohoto provozního modelu do života bude závislé například na zájmu veřejnosti o tyto spoje a na dalším rozvoji infrastruktury.

Ilustrační foto