Na atletický halový světový šampionát v Bělehradě odcestuje čtrnáct českých atletů a atletek  

Předsednictvo Českého atletického svazu schválilo nominaci na halový světový šampionát v Bělehradě

Trojnásobné zastoupení budeme mít v závodu mužů na 400 metrů. Chybět nebude trojnásobný halový mistr světa Pavel Maslák, jenž bude obhájcem zlata ze zatím posledního HMS v Birminghamu 2018 a účast si zajistil díky divoké kartě, kterou získal za vítězství v loňském ročníku World Indoor Tour. Pro českého rekordmana to bude už čtvrtý halový světový šampionát. Nikdo z české výpravy jich na svém kontě nemá tolik. Dalšími čtvrtkařskými nadějemi budou v životní formě závodící čerstvý domácí mistr Patrik Šorm a Vít Müller.

Pavel Maslák, HMS

Na stejné distanci žen bude hlavním českým želízkem v ohni úřadující mistryně Evropy do 23 let Lada Vondrová, která se pokusí navázat na svou semifinálovou účast z Birminghamu. Na poslední chvíli se na čtvrtku nominovala také díky velkému osobáku Tereza Petržilková, pro kterou to bude první individuální start na HMS. V Birminghamu běžela štafetu.

Suverénně nejzkušenějším členem výpravy je sedmatřicetiletý překážkář Petr Svoboda. Na halovém světovém šampionátu si zazávodí potřetí kariéře, a právě v Bělehradě získal zatím svou poslední velkou medaili, když bral před pěti lety v srbské metropoli evropský bronz. Na šedesátce překážek žen nás bude reprezentovat druhá nejrychlejší žena české historie na této trati Helena Jiranová.

O svou pátou velkou halovou medaili v řadě bude usilovat koulař Tomáš Staněk. Halový mistr Evropy z loňského roku obhajuje bronz s posledního HMS v Birminghamu. Pro českého rekordmana to bude už čtvrté halové mistrovství světa. V roce 2017 získal vůbec první mezinárodní medailový úspěch – stříbro na HME a odstartoval tak svou jedinečnou sérii umístění na stupních vítězů v rámci atletických vrcholů pod střechou.

Tomáš Staněk, HMS

V běžeckých disciplínách budeme mít dvě naděje. Jednou z nich je finalistka olympijských her v Tokiu Kristiina Mäki, která poběží patnáctistovku. V běhu na 800 metrů se nominoval Filip Šnejdr. Oba už jednou na HMS startovali. Mäki závodila v Portlandu 2016 a Šnejdr reprezentoval v Birminghamu 2018, ovšem ve štafetě.

Pro pětibojařku Dorotu Skřivanovou se jedná o premiéru v reprezentačním dresu. Vůbec nejmladší členkou výpravy je teprve osmnáctiletá sprinterka Eva Kubíčková, která si zajistila účast na svém prvním velkém šampionátu mezi dospělými díky juniorskému národnímu rekordu na šedesátce.

Osmnáct let je také čtvrtkaři Tadeáši Plačkovi, jenž je nominován na štafetu 4x 400 metrů. Štafetovou sestavu pak doplňuje ještě zkušený Michal Desenský, který závodil už v Birminghamu.

Schválena nominace – 18. HMS v atletice 18.-20.3. 2022 BĚLEHRAD

 

Zdroj: Český atletický svaz

Foto: Ivana Roháčková