MZV upozorňuje na zvýšené riziko nákazy ve vybraných regionech evropských zemí

Od pondělí 27. července vstupuje v účinnost upozornění Ministerstva zahraničních věcí ohledně zvýšeného rizika při cestování do určitých oblastí napříč Evropou. Novinkou je také přeřazení ČR ze seznamu bezpečných zemí v Lotyšsku a Estonsku. Kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených v Česku nás pobaltské země opět vrátily na seznam těch států, jejichž občané musí při vstupu na území podstoupit 14denní karanténu.


MZV upozorňuje, že od 27. července může být cestování do následujících oblastí spojeno s rizikem:



Rakousko – Horní Rakousy, Vídeň

Švýcarsko – Zürich, Waadat, Genf

Švédsko – Västerbotten, Västra Götaland, Jönköping

Bulharsko – Sofie, Varna, Plovdiv

Chorvatsko – Vukovarsko, Záhřeb, Osječko, Split – Dalmácie

Rumunsko – Suceava, Brașov, Vrancea

Španělsko – Cataluna, Aragón, Madrid, País Vasco

Portugalsko – Lisabon, Norte



„Naše doporučení neznamená, že bychom tyto země vyřazovali ze seznamu bezpečných zemí. Cílem je naše občany varovat, že cestování do určitých oblastí může být spojeno se zvýšeným rizikem nákazy. Tak jako vznikají lokální ohniska v České republice, tak se samozřejmě nevyhnou i dalším zemím,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.



Českým cestovatelům se od příštího týdne zkomplikuje cesta do Lotyšska a Estonska, které ČR vzhledem k nepříznivému epidemiologickému vývoji vyřadily ze seznamu bezpečných zemí. Pro cestující z ČR to tak znamená podstoupit 14denní karanténu. Pobaltské země nicméně seznam aktualizují na konci každého týdne. „Komplikací je, že jednotlivé země EU mají různý koeficient, podle kterého ostatní státy zařazují či vyřazují ze svých „bezpečných“ seznamů. Někteří mají tu hranici na 10 případech na sto tisíc obyvatel, někteří na 50 případech. Chci s kolegy z EU jednat o sjednocení nebo alespoň přiblížení této hranice pro celou EU,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí.

Česká republika dnes zároveň upravila svou mapu bezpečných zemí. Nové opatření Ministerstva zdravotnictví přeřadilo Švédsko mezi „zelené“ země s výhradou Švédů, kteří cestují do ČR za prací. Zaměstnavatelé totiž budou mít od pondělí povinnost vyžadovat negativní test na covid-19 od zahraničních pracovníků ze Švédska. To samé se týká pracovníků, kteří budou do ČR přijíždět z Lucemburska.

zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí