Moderní pětibojař Svěchota skončil pátý na Světovém poháru v Sofii, připsal si životní výsledek  

Nejlepšího výsledku dosavadní kariéry dosáhl na Světovém poháru v Bulharsku moderní pětibojař Ondřej Svěchota, když skončil v závěrečném podniku v Sofii pátý. Do finále pohárového závodu přitom postoupil po šesti letech a teprve podruhé v kariéře. Zvítězil Brit Choong.

Ve svých osmadvaceti už dávno pomýšlel na konec pětibojařské kariéry. Po šesti letech od prvního a zároveň posledního postupu do finále závodu Světového poháru se však český moderní pětibojař Ondřej Svěchota znovu dočkal. A vyletěl rovnou do elitní pětky.

„Mám radost. Já jsem dlouho věděl, že by ve mně mohlo něco takového být, jen to prostě nešlo ven. Nikdy se to nesešlo. Ale doufal jsem, že to jednou vyjde,“ řekl po závodě spokojený Svěchota.

 

Životní výsledek

 

Nejvýše ve Světovém poháru byl Svěchota v roce 2015, když v závodě v Káhiře skončil třicátý. Od té doby se výsledkově trápil.

„Byla tam v těch posledních letech spousta nepříjemností. Třeba týden před odjezdem na svěťák angína a podobně,“ líčil Svěchota. „Když už jsem si jednou konečně věřil, že by to mohl být dobrý výsledek, natrhl jsem si v roce 2017 v Maďarsku vazy v koleni. Ty jsem si pak před odjezdem na mistrovství světa do Káhiry utrhl úplně. Takže jsem byl na plastice předního zkříženého vazu a od té doby jsem se v tom babral.“

 

Teď si připsal životní výsledek. „Abych řekl pravdu, já už ani nemyslel, že budu letos závodit. Kdyby olympiáda proběhla loni, jak měla, a nebyl covid, tak bych už teď pětiboj asi nedělal. Řekl jsem si, že dotáhnu cyklus a bude čas realizovat se jinde. Teď to možná budu muset přehodnotit,“ usmíval se Svěchota.

 

V úvodním plavání si Svěchota vyrovnal osobní rekord. Velkou parádu předvedl i v šermu, po kterém se s bilancí 24 výher ku 11 prohrám usadil v nejlepší čtyřce. „Šerm byl nad očekávání dobrý, i když jsem věděl, že když je dobrý den, umím to,“ uvedl Svěchota. „Hlavní je, že Ondra zašermoval o nějakých padesát bodů víc, než je jeho dlouhodobý průměr. To ho samozřejmě vystřelilo do nejvyšších pater, které ještě neznal. Tu situaci zvládl výborně,“ ocenil reprezentační kouč Kučera.

„Mezi šermem a parkurem jsem byl pak hodně nervózní, protože jsem věděl, že by to dneska mohlo být někam výš. A ti koně to mohli pokazit,“ byl si vědom Svěchota. S jízdou na koni se ale vypořádal bravurně a posbíral plný počet bodů. Do kombinované disciplíny tak vybíhal na čtvrté příčce. Výš se v závěru závodu Světového poháru nikdy neobjevil.

 

Při první střelbě Čech zazmatkoval a ztratil cenné vteřiny i pozici. Přesto se na zbývající tři střelecké položky dokázal koncentrovat, a ještě v posledním kole atakoval zpátky čtvrtou příčku. „Od začátku se mi neběželo dobře a věděl jsem, že se na mě dotahuje velká skupina. Tak jsem si říkal, že si tam musím něco nechat na to poslední kolo. Trošku jsem si tam schovával a doufal, že mě podrží ta střelba a že to tam nedržím zbytečně. Naštěstí tam ještě něco malinkato bylo,“ mohl si oddychnout Svěchota.

Ondřej Svěchota

Marek Grycz skončil 18., Jan Kuf na 19. místě

 

Poprvé do elitní dvacítky se v letošní sezóně probojoval i Marek Grycz. Průměrný šermířský výkon ho však výsledkově výš nepustil.  Osmnáctá příčka podle něj není špatná, o něco lepší výsledek by však Gryczovi zajistil dostatek bodů pro účast ve finále Světového poháru. Takhle bude muset čekat. „Marek šel do finále s cílem posbírat dost bodů, aby byl ve hře o finále Světového poháru. Někde na hraně je, ale samozřejmě kdyby byl o pět, šest míst dneska výš, bude to daleko jistější,“ mrzí Kučeru.

Jistou účast ve finále Světového poháru má naopak Jan Kuf. V posledním podniku v Sofii skončil sice až příčku za Gryczem, v součtu všech závodů je na tom ale lépe.

Vedle Kufa má účast ve finále Světového poháru jistou Martin Vlach. Vysokou šanci mají i Marek Grycz, Ondřej Svěchota a Veronika Novotná.

 

Zdroj: Český svaz moderního pětiboje

Foto: Filip Komorous