Město Hradec Králové nabídlo pomoc ukrajinskému partnerskému městu Černigov

Město Hradec Králové sleduje situaci na Ukrajině a ve svém partnerském městě Černigov (Chernihiv).

Doufal jsem, že takové ráno, do kterého se dnes probudila Evropa, nenastane. Bohužel ruská invaze na Ukrajině sílí a vojska již podle některých médií dorazila do Černigova, našeho partnerského města. Již od úterý jsem se snažil telefonicky spojit se starostou města, bohužel se nám to zatím nepodařilo. Zároveň jsem proto odeslal mail a dopis panu starostovi s nabídkou pomoci v jím určeném rozsahu. Nedokážeme si představit, co v těchto chvílích lidé na Ukrajině prožívají, co vše musí řešit, proto uděláme vše proto, abychom mohli našim partnerům pomoci, jak jen budou potřebovat,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek.
 
„Je potřeba se připravit, proto s odborem majetku dáváme dohromady veškeré objekty a byty v majetku města, které by mohly sloužit k případnému využití. Stejně tak budeme jednat ještě o dalších možnostech pomoci pro obyvatele a občany Ukrajiny,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek. 
Na podporu země byla také v úterý ráno vyvěšena před hradeckým magistrátem města ukrajinská vlajka. K situaci na Ukrajině také primátor svolal jednání předsedů zastupitelských klubů. „Je potřeba společně prodiskutovat postoj města k této věci a domluvit se na vhodných dalších variantách postupu. Vzhledem k tiskovému prohlášení města Petrohrad k situaci na Ukrajině navrhnu zastupitelstvu města zrušení platnosti smlouvy s městem Kronštadt,“ dodává primátor.