Legendárního Igráčka představuje interaktivní výstava ve Frenštátě pod Radhoštěm

Jedinečná výstava představující figurku Igráčka v různých podobách, profesích a prostředích, byla v úterý 17. května 2022 zahájena slavnostní vernisáží. Výstava je instalována v prostorách galerie Albína Poláška ve frenštátském Domě kultury. Součástí expozice je také originální neprodejná figurka Igráčka v podobě místního rodáka Jiřího Rašky. Pro návštěvníky je připravena řada dalších aktivit jako například dětský koutek, výtvarná dílna, soutěž o zajímavé ceny pro veřejnost či školní kolektivy nebo možnost vyzkoušet si zmodernizovanou českou autodráhu Ites. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., která Igráčka vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.

Výstava byla zahájena neveřejnou vernisáží, jejíž hlavním cílem bylo podrobně vše, co frenštátské zastavení nabízí, představit především pedagogům, zástupcům informačních center a médií. Hudebního a pěveckého doprovodu se v průběhu vernisáže ujal dětský pěvecký sbor Senzaband Základní umělecké školy z Frenštátu pod Radhoštěm pod vedením paní učitelky Věry Marhevské, za klavírního doprovodu ředitele školy Vladimíra Vondráčka.

O výstavu se již druhým rokem stará organizace Inspirace Zlín, která s touto expozicí jezdí po celé České republice a ve Frenštátě se jedná o její 87 zastavení.

Návštěvníkům vernisáže nejenom historii Igráčka přiblížila kurátorka výstavy paní Věra Stojarová. Stejně jako pro všechny ostatní zastavení této výstavy, byl i pro Frenštát pod Radhoštěm vyroben unikátní Igráček, který vyšel z dílny modeláře pana Svobody. Tentokrát v podobě frenštátského rodáka, sportovce, olympijského vítěze a českého lyžaře století Jiřího Rašky. Tuto speciálně vyrobenou figurku si osobně z rukou organizátorů převzala manželka Jiřího Rašky společně se synem Jiřího Rašky. Tato figurka je jedinečný výtvarný výrobek, který není možno zakoupit.

Pro návštěvníky jsou připraveny nové informační panely s QR kódy, jejichž prostřednictvím mohou nahlédnout například do výroby této legendární hračky, k vidění jsou původní i noví Igráčci v různých podobách, děti i dospělí si mohou zazávodit se zmodernizovanou českou autodráhou Ites. Pro děti je připraven dětský hrací koutek a také výtvarná dílna, kde si mohou vyzdobit bílého Igráčka v podobě holčičky, kluka či koníka, který je na výstavě v ceně 55 Kč k zakoupení. Vyzdobeného Igráčka si děti odnesou domů v bílé krabičce. Připraven je také vědomostní kvíz o ceny a soutěž pro školní kolektivy, pro které je připravena výhra v podobě deskové hry. Vybrané modely Igráčků, Igráčkových setů či autíček jsou během výstavy také k zakoupení.

Výstava je přístupná od 18. 5. do 24. 6. 2022.

A to ve dnech:

  • pondělí až pátek od 9 – 17 hodin,
  • v sobotu od 10 – 16 hodin.

Školním kolektivům a větším skupinám jsou vyhrazeny prohlídky v dopoledních hodinách.

Na tyto hromadné prohlídky je potřeba se dopředu objednat na tel. 601 343 348 nebo 556 835 397.

Vstupné na výstavu:

  • dospělí – 50 Kč / 1 osoba,
  • děti 4 – 15 let,
  • důchodci, studenti, ZTP – 30 Kč, MŠ,
  • studenti a žáci s pedagogickým doprovodem – 20 Kč / 1 osoba, pedagogický doprovod – zdarma.

Foto: David Šrubař