Krkonošské muzeum ve Vrchlabí získá nový moderní depozitář na své sbírky

Krkonošské muzeum, založené roku 1883 a součást Správy KRNAP od roku 1966, pečuje o zachování kulturního dědictví regionu Krkonoš, mimo jiné i pečlivou správou 45 000 sbírkových předmětů. Ty je třeba bezpečně uložit, a proto v letošním roce začal v Hořejším Vrchlabí vznikat nový moderní depozitář. Dokončen by měl být na jaře roku 2021.

Správa KRNAP

Správa KRNAP na rekonstrukci stávajícího objektu ve Vrchlabí v Horské ulici a přístavbu nového muzejního depozitáře získala finanční dotaci z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu. Projekt nového depozitáře v Hořejším Vrchlabí nám umožní pracovat se sbírkami podle standard dnešní doby a hlavně nám dovolí dodržovat a regulovat stanovené hodnoty teplot a vlhkosti pro uložení jednotlivých sbírkových předmětů dle materiálů, dané metodickými pokyny.

 

V původním objektu vznikne po rekonstrukci digitalizační a konzervátorské pracoviště s příjmovým depozitářem, badatelnou a zázemím pro odborné pracovníky muzea. Celé přízemí objektu bude určeno pro práci se sbírkami – prostor pro příjem nových sbírkových předmětů, jejich očistu, první konzervační zásahy. Po zaevidování do sbírkového fondu muzea a odborném zpracování projde sbírkový předmět fotoateliérem a digitalizačním pracovištěm, případně dalším zásahem konzervátorů a bude uložen v příslušném depozitáři podle materiálu či speciálních podmínek uložení. Depozitární prostory budou umístěny v patře stávajícího objektu a v nové přístavbě. Zároveň zde bude badatelna s internetovým připojením a přístupem do databáze zpracovaných sbírkových předmětů.

Krkonošské muzeum

Po dokončení nové přístavby získá Krkonošské muzeum nový moderní depozitář vybavený nejmodernějšími typy úložných systémů, do kterých je možné umístit až dvojnásobné množství předmětů, vše v odpovídajících klimatických podmínkách podle typu materiálu sbírkových předmětů. Zde plánujeme depozitáře se speciálním režimem – botanické a zoologické sbírky potřebují pravidelné plynování – hermeticky uzavřený prostor s možností následného odvětrání, chlazený prostor pro uložení fotografického materiálu. Nové depozitární prostory budou mít dostatečnou kapacitu na uložení stávající sbírky Krkonošského muzea ve Vrchlabí i rezervu na její růst v budoucnosti. Nový objekt bude třípatrový a bude vybudován jako dům v domě s důkladnou tepelnou izolací.

 

Stavební práce by měly být dokončeny v roce 2021 a v následujícím roce by již mělo Krkonošské muzeum mít sbírky přestěhovány v nových prostorách.

 

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap