V Krkonoších platí zákaz používání dronů

V souvislosti s loňskou novelou zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, vstoupil v platnost také zákaz používání dronů na území všech českých národních parku.

Dronů v posledních letech zásadně přibývá a zákon tak reagoval na aktuální vývoj s cílem zabránit zbytečnému rušení živočichů, především ptáků, ale také zajištění klidu návštěvníků národního parku. V Krkonoších se však stále setkáváme s porušováním tohoto zákazu – možná i z neznalosti.

Zákaz používání dronů v Krkonoších

Provozování letadel způsobilých létat bez pilota (tzv. „dronů“, ale i tzv. „čínských balónů štěstí“ či podobných zařízení) a modelů letadel platí na celém území národního parku, s výjimkou zastavěných území a zastavitelných ploch obcí. Tato činnost je na území národních parků zakázána s účinností od 1. 6. 2017. Porušení tohoto zákazu je přestupkem, za nějž mohou strážci parku na místě uložit napomenutí nebo pokutu až do výše 10 000 Kč.

Bezpilotní letadla v současnosti poskytují dříve nereálné, kvalitnější a finančně příznivější možnosti při výzkumu geomorfologických jevů, vegetačního krytu či biologie a chování různých druhů živočichů, v ochraně přírody při kontrole dodržování podmínek stanovených pro rozličné činnosti. Současně nabízejí i široké využití pro komerční a soukromé účely (např. reklamní či soukromé fotografování/filmování v krajinářsky atraktivních chráněných územích, fotografování volně žijících živočichů, aktivních ptačích hnízd ). Na druhé straně jsou bezpilotní letadla zdrojem rizik a problémů, které jsou v rozporu s cíli ochrany a posláním národního parku a skýtají i četné možnosti zneužití (zásahy do soukromí, průmyslová špionáž apod.). Výše uvedená rizika jsou umocněna relativní finanční dostupností těchto systémů a tudíž velkou pravděpodobností jejich širokého rozšíření a používání. V posledních měsících docházejí na Správu KRNAP stále četnější žádosti o výjimku s provozováním bezpilotních letadel na území národního parku pro rozličné účely – vědecké, komerční i ryze soukromé. S ohledem na to, že se jedná o aktivity zakázané a s potenciálně negativními dopady na předmět ochrany národního parku, Správa KRNAP bude výjimku k provozu dronů nad územím parku povolovat pouze ze závažných důvodů (např. zajištění bezpečnosti osob, relevantní vědecký výzkum). 

Současně je třeba dodat, že pravidla pro provoz dronů upravuje i zákon o civilním letectví (zejm. nesmí být ohrožena bezpečnost létání ve vzdušném prostoru, stavby a osoby na zemi a životní prostředí). Podrobnosti o používání bezpilotních letadel najdete na stránkách Úřadu pro civilní letectví: http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube. Stejný zákaz také platí na polské straně Krkonoš.

Plakát

drony v Krkonoších

Více informací naleznete na www.krnap.cz