Univerzitní krev, tváře Palackého, slavnostní mše nebo výroční ples – pestrý program nabídne letošní Akademický týden Univerzity Palackého

Akademickým týdnem odstartuje Univerzita Palackého v Olomouci (UP) i letošní letní semestr, z nabídky akcí si vyberou nejen její studenti a zaměstnanci, ale i široká veřejnost. Nejstarší moravská vysoká škola si v únoru tradičně připomíná své poválečné znovuobnovení a tentokrát akce akademického týdne zařadila i do celoročních oslav výročí 450 let od založení olomoucké univerzity. Chybět nebude celotýdenní náborová akce Daruj krev s rektorem, připravený je i kulturní program završený Reprezentačním plesem UP, mše svatá celebrovaná arcibiskupem pražským a primasem českým Janem Graubnerem, filmová projekce AFOkino nebo slavnostní předání Cen rektora autorům odborných publikací.

Výzva Daruj krev

Dvanáctý ročník výzvy Daruj krev s rektorem je tradiční první akcí Akademického týdne a její zahájení proběhne už v pondělí 13. února 2023 na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

„Rád tuto týdenní akci zahájím, protože jako lékař dobře vím, jak je krev dárců pro záchranu zdraví a života potřebná. V průběhu minulého roku přišlo k odběru krve do olomoucké nemocnice více než devět set dárců z řad našich studentů a zaměstnanců. Pevně věřím, že se nám v letošním roce podaří pokořit hranici tisíc odběrů,“ podotkl rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

450. výročí založení univerzity

Téma univerzity a jejích 450. narozenin připomene v pondělí večer speciální hospodský kvíz, v němž se utkají týmy složené ze studentů a zaměstnanců olomoucké vysoké školy. V úterý na tradičním slavnostním ceremoniálu rektor Martin Procházka ocení autory a autorky odborných publikací z řad akademické obce a úspěšné studenty a studentky za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce a sportovní výkony v roce 2022. V polovině Akademického týdne proběhne řádné zasedání Akademického senátu UP, na kterém si senátoři symbolicky připomenou výročí znovuobnovení univerzity.

Vernisáž výstavy uměleckých děl Tváře Palackého

Na středeční podvečer je v Uměleckém centru UP připravena vernisáž výstavy výtvarných děl Tváře Palackého a také happening. Pozvaní autoři a autorky budou přímo před diváky tvořit díla na téma osobnosti Františka Palackého. Večer pak rovněž v Konviktu proběhne promítání filmového pásma sestaveného ze čtveřice krátkých filmů studentů FAMU, na projekci se podílí dramaturgický tým festivalu Academia Film Olomouc.

Mše v chrámu Panny Marie Sněžné

Duchovní rozměr akademickému týdnu dodají letos hned dvě mše v barokním chrámu Panny Marie Sněžné, který v 18. století vybudovali jezuitští představitelé olomoucké univerzity. Na středu je připravena zahajovací studentská mše svatá, na čtvrtek pak slavnostní mše svatá, kterou přijede celebrovat jeho excelence Mons. Jan Graubner, arcibiskup pražský a primas český, který ještě do loňského roku vedl olomouckou arcidiecézi a byl také velkým kancléřem Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého.

Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci