Oběti holokaustu si připomíná i město Plzeň

Mezinárodním dnem památky obětí holokaustu je od roku 2005 27. leden. Toto datum bylo Organizací spojených národů vybráno záměrně, neboť v tento den byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim – Březinka.

Leden je také měsícem, kdy si město připomíná, že roku 1942 byly z Plzně vypraveny do Terezína první transporty místních Židů. Z plzeňského nádraží odjelo 2 613 obyvatel židovského původu. Konce války se jich dožilo jen 209. Plzeň na tyto své spoluobčany nezapomíná. Jejich památku uctil již minulý týden před budovou sokolovny ve Štruncových sadech položením květin plzeňský primátor Martin Baxa. K pietnímu aktu se připojil také předseda Židovské obce Plzeň Jiří Löwy. Pamětní deska na zdi sokolovny připomíná, že v této budově byli několik dní před nástupem do transportu internováni židé z Plzně a okolí. „Je to velká tragédie, kterou si musíme připomínat nejen jako historickou událost, ale jako věc, která promlouvá i do současné doby, neboť tehdy se jednalo nejen o potlačování základních lidských svobod, ale vlastně o genocidu, která vycházela z nějakého označení určité skupiny lidí za ty, kteří mají být zahubeni,“ uvedl mimo jiné při této příležitosti primátor Martin Baxa.

Projekt Kameny zmizelých

Plzeň se také už v roce 2012 se připojila k projektu Stolpersteine neboli česky kameny zmizelých, což jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, které jsou vsazeny do chodníků před domy, kde oběti holokaustu žily před transportem. „Lidé mohou podávat návrhy na položení kamenů zmizelých na památku obětí holokaustu v Plzni. Žádosti přijímáme na magistrátním odboru kultury. V žádosti je nutné uvést jméno oběti, popřípadě datum narození a její poslední adresu. Všechny návrhy jsou pečlivě posuzovány a prověřeny ve spolupráci s Archivem města Plzně,“ uvedla vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová. Autorem projektu Stolpersteine je německý umělec Gunter Demnig. Dosud bylo položeno více než 70 tisíc kamenů zmizelých na více než dvou tisících místech celého světa, například v Rakousku, Belgii, Francii, Maďarsku či Německu. Kameny zhotovuje ručně berlínský sochař Michael Friedrichs-Friedlaender.

V Plzni už bylo položeno celkem 57 kamenů zmizelých na celkem 23 adresách. Nejvíce kamenů zmizelých, sedm, je na chodníku u domu v Nerudově 19. Položeny byly loni a připomínají členy rodin Saxlových, Nauscherových, Hedviku Hermannovou, Adolfa Rudnika a Emila Glasera. Kameny zmizelých jsou také například v ulicích Americká, Klatovská, Rubešova, Bendova…

V Plzni bývá památka obětí holokaustu uctěna lednovým vzpomínkovým aktem v synagoze. Ten se letos v obvyklém termínu nemůže kvůli koronavirové krizi uskutečnit. Podle informací Židovské obce Plzeň je v plánu přesunout vzpomínkové setkání na duben, pokud to ovšem dovolí aktuální situace spojená se šířením onemocnění covid-19.

Zdroj: https://www.plzen.eu