Město Olomouc podporuje hasiče, přispělo na pořízení záchranné seskokové matrace

Pomáhá při záchraně životů, konkrétně tam, kde hasiči nemohou použít výškovou techniku. Řeč je o záchranné seskokové matraci, kterou pro hasiče Olomouckého kraje pořídilo město. Celkem 360 tisíc korun směřuje na vybavení jednotky na požární stanici Olomouc. Pro peněžitý dar zvedli ruku radní i olomoučtí zastupitelé.

„Vede nás společná snaha zajistit lidem v Olomouci ještě vyšší úroveň bezpečnosti v nenadálých nebo kritických situacích. Zároveň tím pokračujeme v naší dlouhodobě velmi dobré spolupráci,“ zhodnotil dosavadní společné fungování města a krajských hasičů ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík. Darovací smlouvu na poskytnutí peněžitého daru podepsal společně s náměstkem primátora Martinem Majorem. „S ohledem na to, že stávající záchranná matrace, kterou hasiči v Olomouci používají je více než patnáct let stará a pomalu dosluhuje, rádi jsme přispěli na pořízení moderního typu tohoto záchranného prostředku. Děkuji zastupitelům, že jsme získali jejich podporu,“ řekl městek primátora Major odpovědný za ochranu obyvatel.

Seskoková matrace

Vybavení jednotky na olomoucké požární stanici doplní nový prostředek pro záchranu osob z výšek hned na počátku příštího roku. „Seskokovou matrací tvoří vzduchem naplněný polštář, který při pádu absorbuje sílu dopadu. Pořizovaná matrace je schopna zachytit pád osoby z výšky až pětadvacet metrů,“ popsal ředitel krajských hasičů Karel Kolářík. Záchranné matrace se používají zejména tam, kde hasiči nemohou hlavně z prostorových důvodů ustavit na místě zásahu výškovou techniku. Nejčastější použití je tak v případě požáru ve výškách, při záchraně osob, které se vyšplhaly na výškovou techniku nebo se těch, které se pokouší spáchat sebevraždu. Matraci hasiči standardně přepravují na automobilovém žebříku.

Finanční podpora města i tentokrát zamířila ke krajským hasičům jako výsledek dlouhodobě dobré spolupráce. „Díky mnohaleté spolupráci mezi městem a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje jsme přispěli na pořízení speciální techniky hasičů už několikrát. Funguje to recipročně, protože hasiči se v rámci své činnosti podílí zase na podpoře nás, a to zejména při zabezpečování úkolů a činností města v oblasti ochrany osob a majetku i v době mimořádných událostí,“ zhodnotil vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.

Díky aktivní spolupráci s krajskými hasiči se tak městu podařilo získat pro potřeby města například hasičkou automobilovou cisternu nebo uspět s dotací na výstavbu hasičské zbrojnice v Topolanech.

 

Ilustrační foto