Město Hradec Králové opravuje historické unikáty

Během června byla v ulici Jana Koziny v Hradci Králové zahájena oprava unikátního chodníku z 19. století. Kameny z něj byly již rozebrány, nyní je čeká očištění a nová pokládka na pevnější konstrukci. Práce by měly být dokončeny během září. Kromě této renovace byla začátkem léta dokončena oprava historického křížku ve Lhotě pod Strání, který v minulém roce poničil pád stromu.

Hradec Králové

„Chodník v ulici Jana Koziny pochází odhadem z druhé poloviny 19. století, bohužel k němu nemáme k dispozici žádný podrobnější písemný doklad, který by dokazoval jeho stáří. Původně byl stavěn pouze pro pěší provoz. Vzhledem k tomu, že se ale zátěž cesty v posledních desítkách let zvýšila, došlo k jeho poškození, a proto musel být rozebrán a bude znovu poskládán na nový zhutněný podklad,“ říká vedoucí odboru památkové péče Jan Falta. Chodník je unikátní svým složením z nepravidelných kamenů dvou barev společně poskládaných do tvaru hvězdice nebo křížů. V Hradci Králové byl dochovaný pouze jeden takový. „Je možné říci, že v rámci České republiky je tento hradecký chodník jedinečný, ovšem není možné vyloučit, že se někde nenajde obdobné provedení,“ doplňuje Falta.

Opravy historického chodníku, které zajišťují Technické služby Hradec Králové za necelých 640 tisíc korun bez DPH, byly zahájeny v červnu. „Chodník musel být nejprve zaměřen, snímkování bylo provedeno z dronu a k tomu byla doplněna výkresová dokumentace, která se neustále upravuje dle historických podmínek. Stavební firma již rozebrala a roztřídila kamennou dlažbu, nevyhovující podloží bude nahrazeno únosnějším a dlažba se zase bude postupně ukládat do pískového lože. Vzory budou samozřejmě zachovány stejně jako v minulosti,“ říká ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Spolu s dlažbou budou na své původní místo usazeny také původní pískovcové obrubníky. Chodník by měl být dokončen a znovu zpřístupněn během září.

Jednu z dalších oprav historických unikátů dokončily technické služby koncem jara ve Lhotě pod Strání na křižovatce ulic Milady Horákové a Kleinerových. Opravily křížek z roku 1857, který byl v loňském roce poškozen pádem stromu. Renovace křížku spolu s kovovým oplocením vyšla na více než 224 tisíc korun bez DPH.

 

Více informací naleznete ZDE