Koncepční studii pro revitalizaci Slezské ulice zpracují Tři architekti

Praha 3 zná vítěze výběrového řízení na koncepční studii na revitalizaci Slezské ulice. Je jím architekt David Mareš ze studia Tři architekti. „Návrh konkrétních kroků jak dosáhnout požadované kvality ulice byl suverénně nejpropracovanější a nejpřesvědčivější ze všech účastníků výběrového řízení,“ komentuje Matěj Michalk Žaloudek, předseda Výboru pro územní rozvoj. Studie by měla být hotova v únoru 2021, samotná revitalizace pak bude rozložena do několika etap v následujících letech.

Sedmičlenná komise v čele s Žaloudkem vybírala ze tří účastníků. Studio Tři architekti pozitivně zaujalo zejména díky návrhu konkrétních kroků pro zklidnění dopravy i výsadbu zeleně a hospodaření s dešťovou vodou. Pozitivně byla hodnocena též zmínka minimalizace světelného signalizačního značení a zejména pak konkrétní harmonogram participace s místními obyvateli. „Na tuhle spolupráci se moc těšíme. Vítězný tým má dost zkušeností s podobnými projekty a prokázal, že má know-how, jak Slezskou ulici udělat přívětivější pro lidi a hlavně i ochotu na tom s lidmi z okolí spolupracovat,“ komentuje to Žaloudek. 

„Představili jsme koncept, kde by ulice měla být vstřícnější k pěším a cyklistům. Soustředili jsme se na mikroklima, naplánovali tam více stromů. Ulice by měla mít i pobytovou hodnotu, měla by nabídnout lidem možnost se tam začít potkávat a zdržovat. Naše práce nicméně přípravou koncepční studie nekončí. Třikrát se potkáme s místními a těšíme se i na jejich podněty,“ uvedl autor vítězné studie David Mareš.

„Radnice Prahy 3 se rozhodla zadat tuto studii, protože Slezská je dnes významně zatížena automobilovou dopravou. Chybí tu zeleň, máme tu nepřehledné a bariérové přechody a zároveň se v ulici nachází základní škola i školky,“ přibližuje situaci místostarosta pro dopravu Ondřej Rut a dodává, že problémem je i povrch ulice, který významně zvyšuje hlukovou zátěž celé lokality, a absence vhodného mobiliáře.

Zdroj: Praha 3