Kamenný kříž i portál kaple jsou jako nové, tři čtvrtě milionu zamířilo do oprav olomouckých památek

Město Olomouc pokračuje v péči o památky, do oprav a údržby v roce 2020 investovalo více než tři čtvrtě milionu korun. Týká se to jak klasických oprav, tak i odstraňování stop po řádění sprejerů.

„O jedinečné kulturní dědictví, které v Olomouci máme, se staráme systematicky. I v letošním roce se nám přes omezený počet finančních prostředků podařilo zajistit opravu mnoha památek. Myslíme na menší sakrální objekty místního významu i důležité památky v centru města, které potřebují pravidelnou péči,“ objasnil majetkoprávní náměstek primátora Matouš Pelikán.

Opravy olomouckých památek

Restaurátorským zásahem letos prošel například kamenný kříž se sousoším ukřižovaného Krista a plačící Máří Magdalény, který je centrální dominantou hřbitova na Nové Ulici. Kříži vrátil původní krásu zkušený restaurátor René Seifried, náklady opravy byly 287 tisíc korun. Stejný autor se postaral i o restaurování a částečnou výměnu portálu kaple Nejsvětější Trojice v olomoucké části Nedvězí. Samotné práce přišly na 205 tisíc korun a předcházelo jim statické zajištění kaple za 72 tisíc korun. Veřejnosti letos zřejmě neunikla ani oprava v centru města na Horním náměstí, kde restaurátor Ladislav Werkmann pracoval na opravě bazénu Arionovy kašny. Náklady dosáhly částky 149 tisíc korun.

„Kromě oprav drobných památek jsme likvidovali graffiti na hradbách v Bezručových sadech v prostoru Katovské branky a další nechali odstranit na vstupních dveřích do podzemí v ulici Pekární. V průběhu roku jsme průběžně řešili také opravy a havárie na dalších památkových objektech,“ popsal majetkoprávní náměstek Matouš Pelikán.

Foto: Jan Andreáš