Doprovod dítěte do tří let jezdí od července v olomoucké MHD zdarma

O svou jízdenku do tramvaje či autobusu v Olomouci se nemusí starat ten, kdo ve veřejné dopravě od 1. července 2021  doprovází dítě mladší tří let. Novinka vstupuje v platnost od 1. 7.2021 v celé zóně 71. Bezplatné jízdné v únoru schválili olomoučtí radní.

„Jsem rád, že tímto krokem následujeme mnoho dalších českých a moravských měst. Od začátku prázdnin tak budou v Olomouci cestovat zdarma nejen senioři nebo malé děti, ale i lidé, kteří budou mít dítě do tří let věku zrovna na starost. Nezáleží na tom, zda v danou chvíli půjde o jednoho z rodičů, prarodičů nebo chůvu, důležitý bude pouze věk dítěte,“ připomněl novinku primátor Mirek Žbánek.

Novinka ve veřejné dopravě

Novinku ve veřejné dopravě muselo město projednat také s Olomouckým krajem a úprava platí od 1. července v celé zóně 71. Věk dítěte bude třeba při přepravní kontrole prokázat dokladem, a to průkazem dítěte do tří let, který bude vydávat Dopravní podnik města Olomouce, nebo jeho občanským průkazem či pasem. „Sleva platí vždy pouze pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let. Nikoli pro všechny, kdo s dítětem městskou hromadnou dopravou pojedou,“ upozorňuje mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Úprava zároveň nemění přepravní podmínky pro přepravu kočárku. „Pokud to typ vozidla a provozní poměry dovolují, může řidič přepravit i více kočárků najednou. Před nástupem do autobusu nebo tramvaje s kočárkem, si je však třeba vždy vyžádat souhlas řidiče. To samozřejmě závisí nejen na typu vozidla, ale také na aktuální vytíženosti linky,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku.