Chvojkovy lomy a Částkovu ulici v Plzni osvětlují inteligentní lampy, přispějí k větší bezpečnosti a ušetří až 60 % energie

Město Plzeň ve spolupráci s Plzeňskými městskými dopravními podniky, a. s. (PMDP) dokončilo na konci loňského roku modernizaci veřejného osvětlení v Částkově ulici a přilehlém parku Chvojkovy lomy. Lokalitu nově osvětlují inteligentní lampy, které mohou intenzitu světla měnit podle potřeby. Slovany jsou prvním místem v Plzni, kde se novinka zkouší. Inteligentní osvětlení přispěje k lepší bezpečnosti na veřejných místech, reaguje na pohyb a dokáže uspořit až 60 % energie.

Inteligentní lampy

„Inteligentní svítidla jsou vybavena pohybovými čidly a při detekci pohybu například od procházejících osob nebo běžců mohou dočasně zvýšit intenzitu svítivosti na více jak 80 procent své kapacity. Ve Chvojkových lomech bylo zmodernizováno 30 svítidel, v Částkově ulici pak 28 sloupů veřejného osvětlení,“ uvedl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

O zmodernizované veřejné osvětlení se, stejně jako o všechna další v Plzni, starají zaměstnanci PMDP. „Nové osvětlení funguje v rámci dispečinku PMDP, který vzdáleně řídí celou lokalitu a má systém pod dohledem. Ovládat lze ale i každé svítidlo zvlášť. Pokud v místech nebude potřeba svítit, svítivost lamp se sníží na přibližně 40 %, kdyby bylo potřeba, dokážeme každou lampu vzdáleně rozsvítit na 100 %,“ vysvětlil vedoucí střediska veřejného osvětlení PMDP Josef Smolík.

 

„Pro obě oblasti jsme použili shodná svítidla TERA E 40 wattů s příznivou barevnou teplotou 2200 kelvinů. Světla jsme osadili řídícím modulem, který umožňuje řízení a monitorování svítidel a zároveň vytváří takzvanou Mesh síť vzájemně datově bezdrátově propojených prvků,“ řekl výrobce použitého osvětlení Radek Pechman ze společnosti ILLUM. Současně vysvětlil, že pomocí vzniklé datové sítě lze přenášet další údaje využitelné nejen pro řízení osvětlení, ale například i pro chytré kamerové systémy na území města Plzně.

Modernizace veřejného osvětlení

„Modernizace veřejného osvětlení s sebou přinesla nejen úsporu provozních prostředků až do výše 60 %, ale také biologicky příznivější chromatičnost svítidel a detekcí pohybu vyšší bezpečnost na veřejných místech v Plzni,“ doplnil Vlastimil Gola.

Chvojkovy lomy byly vybrány zejména z důvodu těsné blízkosti sídliště, kde světelný smog dopadá na každodenní biorytmus obyvatel. „Jako zástupce z druhého plzeňského obvodu bych ráda poděkovala za to, že pro tento pilotní projekt vybralo město právě lokalitu v našem obvodě na Slovanech. Větší bezpečnost díky změně svítivosti velmi uvítají i obyvatelé přilehlých domů,“ uvedla Eva Trůková, místostarostka Městského obvodu Plzeň 2-Slovany.

Do vzniklé sítě byla rovněž zapojena nově nainstalovaná environmentální stanice KES-1 měřicí prachové částice, atmosférický tlak nebo veličiny ozónu, oxidu dusičitého, oxidu uhličitého a dalších. Environmentální stanice se nachází na sloupu veřejného osvětlení v blízkosti kruhového objezdu Částkova – Lobezská. Data se následně přenesou na elektronickou úřední desku Magistrátu města Plzně a do systémů meteorologických stanic.

Nové veřejné osvětlení je v souladu s loni schválenou Koncepcí veřejného osvětlení ve městě Plzni, na jejíž plnění dohlíží Správa veřejného statku města Plzně. Tato koncepce je strategickým dokumentem města, jehož smyslem je definování parametrů, pravidel a postupů ve veřejném osvětlení pro dosažení stanovených kvalitativních parametrů při odpovídajících provozních a investičních nákladech. Stanovuje mimo jiné světelné parametry svítidel či parametry jejich umístění. Navrhuje také vzhled města ve večerních a nočních hodinách utvářený veřejným a architekturním osvětlením.