16 nových pítek pro zvířata v parcích Prahy 3

Praha 3 tento týden instalovala ve svých parcích celkem šestnáct pítek zejména pro ptáky a ježky. Misky s vodou pomohou drobným živočichům, kteří ve městech zejména v letních měsících nemají dostatek vody.   

 

Návštěvníci Parukářky a Židovských pecí se mohou do péče také zapojit. „Pítka budeme pravidelně doplňovat, ale pokud někdo uvidí, že je pítko již vypité, může jej vodou doplnit. Je dobré pítko předtím vypláchnout,“ komentuje tisková mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská. 

„Z instalace pítek jsem nadšený, protože vodních prvků pro ptáky je ve většině měst stále nedostatek. To, že se radnice snaží dělat něco pro ptáky, je výjimečné. Pítka si ptáci sami umí najít. Budou se v nich určitě i koupat, pokud jsou ve vodě peříčka, pítko funguje,“ komentuje Michal Ďuríček z České společnosti Ornitologické.

Pítka byla vyrobena dětmi v centru Nová Trojka v Praze 3 a byla instalována již loni. Slouží vždy od jara do podzimu zejména malým ptákům a ježkům, ale třeba i čmelákům. Na Praze 3 nejčastěji spatřit žlunu zelenou, pěnkavu, špačka, sýkoru, koňadru a holuba hřivnáče (lesního).